Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември

 

 

Американски оръжеен гигант развали многомилиардна сделка със Саудитска Арабия

15.09.2023, 12:18

Американският оръжеен гигант Raytheon Technologies (компанията е известна още като RTX Corporation) прекрати многомилиардна сделка със саудитската компания Scopa, поради евентуално нейно сътрудничество с Русия и Китай. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.
По техни сведения, и други големи западни компании, като италианските Fincantieri и Beretta Defense Technologies, сега също преразглеждат сделки на ранен етап със саудитски компании, тъй като се опасяват, че те могат да взаимодействат директно с руски или китайски фирми.
Неуспешните преговори на RTX с редица саудитски компании, включително Scopa, показват, според изданието, трудностите, които среща Рияд в отношенията с Москва и Пекин. Фактът, че саудитски компании правят бизнес с предприятия, които са обект на санкции, поражда опасения сред американските партньори. Те са свързани, първо, че това може да помогне за облекчаване на санкционния натиск върху Руската федерация и Китай. И второ, САЩ се опасяват от изтичане на техни секретни военни технологии и тяхното попадане "в ръцете" на Москва и Пекин.
От своя страна ръководителят на Scopa Мохамед Алайлан твърди, че неговата компания не взаимодейства с руски компании, които са обект на западни санкции, а от китайски фирми купува само суровини, които след това използва при производството на боеприпаси и бронирана техника. Алайлан казва още, че някои американски компании продължават да поддържат контакти със Scopa и е изразил надежда, че възможностите за сътрудничество с американски партньори няма да "пресъхнат".
Припомня се, че през 2022 г. RTX и Scopa подписаха документи за създаване в Саудитска Арабия на компания, която трябваше да произвежда комплексни системи за противовъздушна отбрана (ПВО), които биха могли да прихващат ракети и дронове с различни скорости и височина на полета.
Страните планираха да инвестират в крупната компания не по-малко от 25 милиарда долара.
Компанията от Саудитска Арабия Scopa за пръв път демонстрира своите продукти на оръжейно изложение през 2022 г. Според информация, публикувана от самата компания, Scopa вижда основната си цел в създаването на "екологична военна индустрия" и се стреми да отговори не само на потребностите на въоръжените сили на Саудитска Арабия, но и да излезе на международните пазари.
От своя страна The Wall Street Journal твърди, че Scopa е основана от престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд и е тясно свързана с Националния фонд на Саудитска Арабия (Public Investment Fund - PIF). Макар че дъщерните компании на Scopa не са държава собственост, те се съобразяват при дейността си с особеностите на външната политика на кралството, отбелязва изданието.
Източник: https://money.bg/

 
 
 
 
 

Шойгу инспектира модернизацията на атомни подводници в руския Далечен изток

15.09.2023, 11:50

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу днес е инспектирал ремонта и модернизацията на атомните подводници на руския Тихоокеански флот в една от водещите военни корабостроителници, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната на Русия.
По-рано тази седмица Шойгу участва в разговорите между президента Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който днес посети два самолетостроителни завода в град Комсомолск на Амур.
Шойгу е инспектирал строежа на плаващ пристанищен комплекс и ремонта и модернизацията на атомни подводници в предприятието "Звезда" в град Болшой Камен, се казва в изявление на отбранителното ведомство. В изявлението се добавя, че "Звезда" е водещото предприятие за ремонт на подводници на руския Тихоокеански флот и е единственото в руския Далечен изток, което специализира в ремонт и модернизация на ракетоносни подводници с атомно задвижване.
"Сергей Шойгу поиска производствените съоръжения на "Звезда" да бъдат максимално натоварени, за да бъде завършен ремонта и модернизацията на подводниците", каза министерството на отбраната.
Шойгу е посетил и завод "Прогрес" в град Арсениев, който произвежда военни хеликоптери Ка-52. Той е подчертал колко важно е да бъдат подобрени бойните способности на хеликоптерите Ка-52М и защитата на техните пилоти.
"Бойните способности на хеликоптерите Ка-52М трябва да бъдат подобрени и защитата на пилотите трябва да бъде повишена", каза министърът, цитиран от новинарската агенция "Интерфакс".
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Адмирал Емил Ефтимов участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Осло, Норвегия

15.09.2023, 11:40

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО, която се провежда от 15 до 17 септември в Осло, Норвегия, съобщава Пресцентърът на МО.
На форума началниците на отбраната на страните-членки ще обсъдят стратегически важни за съюзниците в Алианса въпроси, произтичащи от проведената през юли тази година Среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

По време на конференцията ще бъдат дискутирани и други актуални теми, сред които оказваната подкрепа към Украйна и нейното въздействие върху прилагането на Концепцията за възпиране и отбрана на Алианса. Акцент в дискусиите ще бъде изпълнимостта и всестранното осигуряване на утвърдените във Вилнюс планове за възпиране и отбрана, които са от решаващо значение за осигуряването на ефективна реакция на потенциални заплахи и предизвикателства пред съюза.

 
 

Европейски курс в авиобаза Безмер

15.09.2023, 09:15

Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на летателен състав от военнотранспортната авиация - 2023-3 (ETAP-C 23-3) се провежда в авиобаза Безмер до 21 септември т.г., съобщава Пресцентърът на МО.
Участници в международното летателно учение са военнослужещи от военновъздушните сили на България, Дания и Полша с авиационна техника. В различните етапи на учението ще се включат и екипажи от авиобаза Граф Игнатиево със самолети МиГ-29, авиобаза Безмер със самолет Су-25, както и дивизион от Зенитно-ракетната база на ВВС. Освен формирования от състава на ВВС в летателната тренировка участват и военнослужещи от Сухопътните войски, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и екипи от Военномедицинска академия.
Ръководството на съвместната подготовка включва представители от Командването на ВВС, от Европейския център за тактически въздушен транспорт и от Европейското командване по въздушен транспорт.

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов

15.09.2023, 08:30

Навършват се 160 години от рождението на генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов. Tой е роден на 15 септември 1863 г. в Болград, Бесарабия. Завършва Военното училище в София (1882) и като младши офицер получава назначение в 1- ви конен полк. През Сръбско-българската война (1885) е в разпореждане на командира на Западния корпус като ординарец при началника на левия фланг на Сливнишката позиция. Участва в боевете при Сливница и овладяването на Пирот.
След войната учи във Военна академия в Белгия. След първия курс се премества във Военната академия в Торино, Италия, която завършва през 1890 г. След това служи последователно като началник отделение при Щаба на войската (1898), командир на военен полк(1899) и помощник-началник Щаба на армията (1904). След това става началник на военното училище (1905), началник на Щаба на войската (1907-1910) и инспектор на конницата (1910-1912). На 15 ноември 1900 г. е произведен в чин полковник, а на 1 януари 1906 г. в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) командва кавалерийската дивизия, която няма записани големи победи, но подпомага другите родове войски в изпълнението на крайната цел. През август 1913 т. се уволнява от армията по собствено желание, но при мобилизацията през 1915 г. получава назначение в тила на действащата армия. При започването на войната срещу Румъния (1916) е началник на отбраната на р. Дунав, между Силистра и Тутракан. По-късно командва войските, които действат на левия бряг на р. Дунав. След разформироването на 3- та армия (септември 1918) поема командването на окупационните войски в цяла Добруджа с правата на командващ армия. След войната се уволнява от армиятя. Умира през 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 кл.; III ст. 2 кл.; IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” I I ст. с мечове , със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст.

 

Дирлевангер и бригадата му, от които бяха отвратени дори най-големите нацисти

15.09.2023, 08:26

СС Щурмбригада Дирлевангер се гордее със съмнителното отличие, че е най-кръвожадното звено на нацистката военна машина.
Известен със своята бруталност и открития си садизъм, проявен от командващия офицер – мъж, който преди това е затворен за изнасилване на младо момиче – действията на бригадата са толкова скверни, че дори много от горните етажи на самото нацистко главнокомандване са отвратени от тях.
И така, как възникна това звено, защо са толкова брутални членовете му и защо въобще им е позволено да бъдат брутални?.....Прочети още

 

Институцията казарма

15.09.2023, 08:24

Преди повече от половин век Джон Озбърн пише пиеса с показателното заглавие “Обърни се с гняв назад”. Днес, когато вече над десет години сме дистанцирани от една толкова впечатляваща част от миналото, каквато е срочната войнишка служба, е по-удачно да погледнем назад със смях.
Така както поколения мъже го правят всеки път, щом дружеският разговор се завърти в тази посока. В сладките раздумки за казармата винаги е преобладавало позитивното начало независимо от тежестта на службата; в паметта остава комичното, дори когато в безкрайните дни и нощи е отсъствало съвсем.
Целта на настоящата статия е именно такава - да хвърлим един поглед към казармата като институция, такава, каквато беше тя през един период от около 40 години. Да си спомним с усмивка за нещо, останало (може би) безвъзвратно в миналото. Да си припомним някои позабравени и останали завинаги в младостта на няколко поколения българи порядки, обичаи, традиции, които неизбежно са оставили отражение в тяхното формиране като хора и като мъже. Гледната точка ще бъде преимуществено тази на простия войник, а това означава обикновения човек.......Прочети още

 

Генерал Атанас Стефанов – любимецът на Борис III във всички войни

15.09.2023, 08:13

В родната история ще открием присъствието на личности, които остават завинаги в архивите, макар и тяхната роля да е често водеща. Атанас Стефанов Атанасов е точно такъв пример. Макар и неговият живот да е обвързан изцяло с войните на XX век.
Военната му кариера започва от най-ниското ниво, като до края на живота си ще достигне чин генерал-лейтенант. Не трябва да бягаме и от още една много важна подробност – семейството изиграва огромния роля и когато е захранено с правилните добродетели, то създава качествени хора.
В семейство, в което дядото е пример за селска възрожденска интелигенция ще открием, че именно той изиграва особена роля в образованието, религията и революционния комитет.....Прочети още

 

 

Скот Ритър: Украинската армия изчерпа силите си

14.09.2023, 22:15

„Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са оставени без сили и резерви за провеждане на контранастъпление, а с укрепването на руските сили перспективите за запазване на целостта на фронта остават неясни.“
Това заяви бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за журналиста Дани Хайфон.
„ВСУ са изчерпали всичките си сили. Не са им останали войници, танкове, бойни машини или пехотата, нищо не е останало. Те просто хвърлиха в боя последните три бригади, които украинският генерален щаб държеше в стратегически резерв. Знаете ли къде са тези три бригади сега? Руските военни ги унищожават направо на място. Те дори не са се преместили никъде“, подчерта той.
По-рано бившият анализатор от Централното разузнавателно управление на САЩ Лари Джонсън призна, че е изненадан от тактиката на ВСУ, които не са направили опит да атакуват руската отбранителна линия в хода на нейното изграждане.
Източник: kritichno.bg

 

Четири американски изтребителя Ф-35 кацнаха в Дания, за да заменят нейните Ф-16, част от които ще бъдат дадени на Украйна

14.09.2023, 22:00

Четири изтребителя Ф-35 кацнаха днес във военновъздушната база "Скидструп" в Дания като първата част от доставката на произведените в САЩ самолети, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че те са поръчани от Дания, страна членка на НАТО, за да заменят нейните остаряващи изтребители Ф-16, част от които бяха обещани на Украйна.
Високопоставени официални представители и офицери ръкопляскаха, докато самолетите, боядисани в цветовете на датските военновъздушни сили, направиха няколко кръга във въздуха преди да кацнат във военновъздушната база.
Украйна поиска западни изтребители, които да ѝ помогнат да се противопостави на започналото през февруари 2022 г. руско нахлуване. Наскоро САЩ дадоха одобрението си Дания и Нидерландия да предоставят на Украйна изтребители американско производство.
Миналия месец двете държави заявиха, че ще дарят на Украйна самолети Ф-16, като Дания обеща 19, а Нидерландия още не е уточнила броя им.
Дания заяви, че първо трябва да получи новите Ф-35, а датската министър-председателка Мете Фредериксен обяви през август, че се надява първите шест Ф-16 да бъдат предадени на Украйна около Нова година.
Норвегия, също страна членка на НАТО, изрази намерението си да предостави свои Ф-16 на Украйна.
Дания е поръчала общо 27 изтребителя Ф-35 на стойност 2,2 милиарда долара. Те ще заменят нейните 30 изтребителя Ф-16, които са на повече от 40 години, в рамките на преход, продължаващ до края на 2025 година.
След днешното им тържествено пристигане първите четири изтребителя Ф-35 ще бъдат официално предадени на Дания от американския им производител "Локхийд Мартин" на 1 октомври.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Руските минни полета – кошмар за контраофанзивата на Украйна

14.09.2023, 21:37

Появилите се миналата седмица зърнисти видеоклипове, показващи разбитите останки на британски танк Challenger II в Южна Украйна, бяха ярка демонстрация на ефективността на руските укрепления срещу украинската контраофанзива – особено използването на противопехотни мини.

Според сведения от западни източници Challenger – един от новите бойни танкове, предоставени от западните държави в началото на тази година след месеци на дебати – първо се е натъкнал на мина, която е унищожила горивния му резервоар. След като екипажът се евакуирал, обездвиженият танк е бил унищожен от дрон........Прочети още

 

Индийските ВВС получиха първия военнотранспортен самолет Airbus C295MW

14.09.2023, 20:39

Airbus Group съобщи, че нейното военно подразделение, Airbus Defence and Space, на 13 септември официално е предало първия от 56-те леки турбовитлови военнотранспортни самолета C295MW, които са поръчани за индийските военновъздушни сили.
Началник-щабът (командващ) на индийските военновъздушни сили, главен маршал на авиацията Вивек Рам Чаудхари, присъства на церемонията в завода в Севиля, Испания. Самолетът (сериен номер 209, индийски военен номер CA7101) трябва да лети до Индия с общ екипаж в близко бъдеще.

 

Проведе се планираща конференция за учението „Бриз 2023”

14.09.2023, 18:00

На 12 и 13 септември 2023 година във Военния клуб във Варна се проведе заключителната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2023”.
Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински откри конференцията, на която бяха обсъдени въпроси, касаещи предстоящото през месец октомври учение.
В конференцията, освен от Министерство на отбраната, Щаба на Военноморските сили, Флотилия бойни и спомагателни кораби  и видовете въоръжени сили, се включиха и представители на военноморските сили на държави от НАТО и инициативата „Партньорство за мир”, заявили участие в учението – Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Съединените американски щати, Турция, Франция, Командването за специални операции на НАТО в Европа както и  на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България NFIU, като част от тях участваха чрез видеоконферентна връзка.
Участниците се групираха в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции, подводни взривни и технически дейности, в рамките на които се обсъдиха възможностите за отработване на конкретните епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и съвместните действия на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.
В работата на синдикатите за подводни взривни и технически дейности и за специални операции участваха представители на Командването за специални операции на НАТО в Европа и на ВМС на САЩ. Те разработиха план-програма и уточниха параметрите на съмвестните си действия по време на учението.
В работата на синдиката за междуведомствено сътрудничество участваха представители на областната и общинската администрации във Варна, на регионалните структури на Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, на фирми от морския бизнес и доброволчески сдружения. Към тази група се присъединиха командирите на рота за гражданско-военно сътрудничество и рота за психологически операции от Сухопътните войски.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри Център за управление и киберотбрана

14.09.2023, 17:52

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и изпълняващата длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез откриха днес, 14 септември, Център за управление и киберотбрана към Министерството на отбраната. На откриването присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Проектът на стойност 12 млн. щатски долара е финансиран по линия на Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) на Държавния департамент на САЩ и е изграден по Програмата за чуждестранни военни продажби на Департамента по отбрана.
Центърът ще функционира като хъб за обучение и операции в областта на киберотбраната и ще подобри способността на България да се защитава от киберзаплахи. В него българските военнослужещи ще получават знания и умения, необходими за възпиране, идентифициране и защита срещу кибератаки.
Източник: mod.bg

 

Китай изпратил 68 бойни самолета и 10 военни кораба около Тайван

14.09.2023, 08:33

Тайван заяви, че за един ден Китай е изпратил 68 бойни самолета и е разположил 10 военни кораба в райони около самоуправляващия се остров. Пекин, който гледа на Тайван като на своя собствена територия, която един ден ще бъде превзета, засили военния и политически натиск върху острова през последните години, което влоши отношенията.
„68 самолета и 10 кораба на Китай бяха засечени около Тайван“ между сряда и четвъртък сутринта, се казва в изявление на министерството на отбраната на Тайван. Броят е драматичен скок от предишния ден, когато Тайпе каза, че 35 бойни самолета са били открити около острова. Министерството на отбраната на Тайван каза, че някои от самолетите и военните кораби, засечени в сряда, са се насочили към неуточнена зона на западния Пасифик, за да “проведат съвместно морско и въздушно обучение със самолетоносача Шандонг”. Това е един от двата действащи самолетоносача в китайския флот. Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е засякло самолетоносача на около 111 километра югоизточно от най-южната точка на острова.
Китай не е коментирал официално каквито и да било учения, провеждани в западната част на Тихия океан. Но командването на Източния театър, което организира учения около Тайван, каза в сряда, че “авиационна единица” е провела обучение “наскоро” в диапазон от “хиляди километри”. Не се споменава Тайван.
Източник: bgnes

 

Преди 79 години излиза първият брой на в. „Народна войска“

14.09.2023, 08:11

Днес е Кръстовден. Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.
Днес е и важна дата за военната ни история. Краткото прекъсване на периодиката на военните вестници у нас е преустановено с излизането на първия брой на в. „Народна войска“ на 14 септември 1944 г. Разпространението му има адрес – окопите на фронта, където българската войска участва в заключителния етап на Втората световна война.
На 14 февруари 1892 г.  излиза първият брой на в. „Военни известия”, първообразът на в. „Българска армия”. Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев в началото на тази година 14 февруари бе обявен за Празник на военните медии – в. „Българска армия“ и Военният телевизионен канал. Това стана по повод 130-ата годишнина от издаването на първия брой на в. „Военни известия“.
През 1919 г Министерството на войната преименува изданието на „Народна отбрана” и му дава задачата, като независим военен всекидневник, да защитава българската войска от обвинения и нападки от страна на партийни централи и всички, които търсят виновник за националните катастрофи за сметка на българската армия.
През годините по-нататък официалният вестник на Министерството на отбраната е имал  различни наименования – „Народна войска” „Народна армия” и сега „Българска армия”. Неговата функция винаги е била и е една и съща – да отразява и популяризира  българското военно дело, да защитава честта и достойнството на българския воин.

 

Исторически календар

14.09.2023, 08:08

На 14 септември 1838 година в с. Къкрина, Ловешко, е роден Христо Иванов.
Известен сред другарите си като Големия, Книговезеца, Ловчалията и Войводата, той е сред най-забележителните дейци на българското националноосвободително движение, близък другар и съратник на Васил Левски.
Христо Иванов завършва взаимното училище „Свети Апостоли“ в Ловеч и се занимава с кожухарство и подвързачество. От края на 1860 г. пребивава в Белград, където усвоява модерния по онова време книговезки занаят. Работи като книговезец при различни майстори и в Сръбската правителствена книговезница. През 1862 г. постъпва в Първата българска легия и участва в сраженията за Белградската крепост. Тук се сближава с Васил Левски, с когото го свързва приятелство за цял живот, със Стефан Караджа и Матей Преображенски. След разпускането на Легията и кратък престой в Букурещ се установява в Пловдив, където по лична покана на Хр. Г. Данов започва работа в неговата книговезница. Съдейства за освобождаването на В. Левски от пловдивския затвор.
През 1867 г. Хр. Иванов постъпва във Втората българска легия и след положени изпити е произведен във военно звание капрал (ефрейтор). От 1868 г. работи като книговезец в Търново. Става един от основните сподвижници на Апостола в изграждането на Вътрешната революционна организация. Натоварен е с организирането на тайната полиция и има голям принос в създаването и функционирането на тайната поща по канала Търново – Русе – Гюргево – Букурещ. Полага основите на Търновския таен революционен комитет (1870 г.), придружава Левски при обиколките му из Търновско и Габровско и участва в събранията на местните комитети. Съзнателната му и предана революционна дейност е високо оценена от Левски, който го снабдява със специално пълномощно като негов помощник.
След избухването на Априлското въстание (1876 г.) Хр. Иванов ръководи чета в Троянския балкан. По време на Руско-турската война (1877 – 1878 г.) участва в освобождаването на Ловеч и начело на доброволческа чета оказва ценна помощ на руското командване. В Сръбско-българската война (1885 г.) организира доброволческа чета в помощ на обсадения Видин. Деен член на Народно-либералната партия (стамболовисти) и народен представител от Ловеч в VI Обикновено народно събрание (1890 – 1893 г.). Умира в Търново на 29 януари 1898 г. Оставя ценни „Спомени“ за националноосвободителните борби.
На 14 септември 1860 година в Свищов е роден генерал от пехотата Димитър Гешов (1860 – 1922).
Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса, Русия (1880) и служи в 11-а пехотна орханийска дружина. Участва в Сръбско-българската война (1885) като ротен командир в 3-ти пехотен бдински полк и воюва при Брезник и Пирот.
След войната командва 3-ти пехотен резервен и 4-ти пехотен плевенски полк. От 1903 г. е командир на 1-ва бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия, с която воюва в Първата балканска война (1912 – 1913) в района на Родопите. През декември 1912 г. поема командването на 2-ра пехотна тракийска дивизия и се сражава при Сяр, Драма и Ксанти.
По време на Втората балканска война (1913) ръководи действията на дивизията при Криволак, Неготин и Калиманци, а в Първата световна война (1915 – 1918) – при Криволак, Дойран и Фурка. От декември 1916 до декември 1917 г. командва 1-ва армия и отстоява позициите при Дойран и р. Вардар, след което е назначен за началник на Моравската военноинспекционна област (1918 – 1919) и за инспектор на пограничните войски (1919).
На 1 юли 1919 г. е произведен в чин генерал от пехотата, а в края на годината е уволнен от армията. Награден е с военен орден „За храброст“ III степен 2 клас.

 

 

Полша подписа споразумение за закупуване на 486 ракетни системи HIMARS

13.09.2023, 22:58

На 11 септември 2023 г. в артилерийския тренировъчен център на полската армия в Торун полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак утвърди рамково споразумение между полската Агенция по въоръженията и американската корпорация Lockheed Martin за придобиване от Полша на 486 пускови установки от ракетна система M142 HIMARS за нейната „полска“ версия, обозначена като Homar-A. С тях ще бъдат въоръжени 27 дивизиона, по 18 ПУ във всеки. Доставките започват от 2025 година. - (видео)

 

Едно или две разузнавания? Да се върнем към дебата отпреди 10 години.

13.09.2023, 22:38

Впрочем експертният дебат за реформата в системите за сигурност, включително и спецслужбите, върви още отпреди България да стане член на НАТО през 2004 г. Тези дни въпросът отново се повдига с конкретни предложения от среди на управляващите, включително и по процедурата за назначаване на съответните началници на служби. Идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване министърът на отбраната Тодор Тагарев определи като "интересна", като уточни, че трябва да се направи анализ каква би била ефективността и разходите при един или друг вариант. Що се отнася, обаче, колко разузнавания да има България, не само експертен, но и чисто политически, дебат вече имаше преди десетина години.
Пред септември 2012 г. по повод на проекта на закон за военното разузнаване на първото заседание на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност към президента Росен Плевнелиев тази дискусия бе възобновена. Тогава генерал-майор от резерва Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, каза, че на „малка България две разузнавания са много”. Той бе за единна разузнавателна структура, както вече се беше случиро с контраразузнаването. Аргументите му бяха, че така ще се постигне по-добра координация. Генералът изрази опасения, че наличието на две разузнавания – служба „Военна информация” – МО и Държавна агенция „Разузнаване”, ще доведе до нездрава конкуренция и до ”затаяване на информация с цел злепоставяне на другата служба”. Бившият шеф на НРС генерал-лейтенант от резерва Бриго Аспарухов подкрепи позицията на ген. Атанасов. Той даде и решението. Според него тогавашната служба „Военна информация” може да бъде една част от българското разузнаване, като съставът й, по неговите думи, се свие от 1350 души на 150 аналитици. И направи сметката, че не може на 21 войника да се пада един разузнавач. Генерал-майор от резерва доцент д-р Евгени Манев го репликира с тезата, че числеността се определя от функциите, които се изпълняват и от поставените задачи. Позиция, че не е необходимо да имаме две разузнавания изрази и Петко Сертов, който бе председател на ДАНС и секретар на Съвета за сигурност към Министерския съвет. За да се направи такава стъпка обаче според него, се налага дълбока реформа.
От своя страна директорът на служба „Военна информация”- МО, Веселин Иванов посочи, че е правено проучване по въпроса за една или две разузнавателни служби. Според него беше важно да се анализира какво ще бъде постигнато и какви ще са резултатите от евентуално обединяване. Основният аргумент, който се посочва е, че ще има икономия на средства и ресурси, каза Веселин Иванов. За сметка на какво, продължи той, не се казва, но най-вероятно това ще бъде за сметка на способности. Той съобщи, че се е  е консултирал с някои от страните от НАТО и ЕС с единно разузнаване, които били малко. Резултатите се оказали точно обратните. От обединението се налагали допълнителни средства. Веселин Иванов посочи следния пример. Страната, каза той, разполага с електронно разузнаване. Ние сме включени в системата на НАТО за ранно предупреждение. Единното разузнаване означава МО да създава нова структури. Освен това като аргумент бе посочено, че в структурите на НАТО и ЕС има Комитет по военно разузнаване и Комитет по цивилно разузнаване. Двете структури вървят заедно, каза Веселин Иванов. Двата комитета се допълвали в дейността си.
По това време за коментар помолих генерал-майор от резерва Пламен Студенков, който само две години преди това бе директор на Служба „Военна информация“. Неговите думи бяха следните: „Основната теза, която и аз застъпвам в крайна сметка е, че има работа и за двете разузнавания в различни направления. Дори да са в едно и също направление да има възможност да се добие информация от два независимо органа. Пак се връщам към тази система за координация и взаимодействие, където обаче трябва да има по-голямо насочване на усилията на едната или другата служба в зависимост от конкретните възможности и източници, за да не се пилеят ресурси и средства. Самият аз съм привърженик на по-тясна координация между службите за сигурност и разузнаване, за по-голям диалог между тях. Нека да се наложи практиката на определен период от време ръководителите на тези служби под ръководството на съответното длъжностно или оторизирано лице в държавата да провеждат съвещания, на които да говорят по проблемите с по-голяма конкретика. Това оторизирано лице да има достъп и до оперативна информация, а в някаква степен и до осъществяването на финансов контрол върху специалните служби“.
На 24 януари 2013 г. с 85 гласа „за” и 11 „въздържали се” Народното събрание прие на първо четене законопроекта за военното разузнаване. В пленарна зала бе възпроизведен познатият спор колко разузнавания да има България. Едно или две? Престрелката бе между Иван Костов и Аню Ангелов. Не са ни необходими две разузнавателни служби, заяви съпредседателят на Синята коалиция. Според него служба „Военна информация” трябва да бъде закрита и да остане само НРС. Аргументите на бившия премиер бяха свързани с намалената численост на армията и променените й задачи. Още повече, смята той, участието ни в колективната система за сигурност на НАТО, трябва да даде възможност, включително и за икономии. Иначе Иван Костов оцени прецизността на законопроекта и предложи на негова база да се подготви общият закон на обединените разузнавателни служби.
Министърът на отбраната Аню Ангелов категорично отхвърли идеята за обединяване на двете разузнавания. Той дори нарече този спор схоластичен. Припомни, че службата има 105-годишна история и изрази благодарност към всички разузнавачи зад граница. Коя държава е обединила военното и външното си разузнаване, попита министърът на отбраната. Единствено Германия и то по исторически причини. Аню Ангелов припомни, че в НАТО има два разузнавателни компонента – военен и цивилен. Той обясни още, че много от съпътстващите данни, които придобиват военните разузнавачи се използват и от други служби и институции, като ДАНС и МВР например. За запазването на двете разузнавателни служби се изказаха Венцислав Лаков от ПП „Атака” и Ангел Найденов и Александър Радославов от ПГ Коалиция за България.
Малко предистория. През юли 2011 г. ГЕРБ и БСП се обединиха срещу законопроекта на Синята коалиция за създаване на Държавна агенция “Разузнаване”. Проектът, който предвиждаше сливането на служба “Военна информация” и Националната разузнавателна служба (НРС), бе внесен в началото на годината от лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов и от депутата от СДС Димо Гяуров, бивш директор на НРС. Формулата бе, че новата струкутра се създава за по-голяма ефективност и съкращаване на разходи. Сините бяха подкрепени от ДПС, “Атака” и част от независимите депутати. БСП категорично отхвърлиха идеята за сливане на двете служби. 69 от ГЕРБ гласуваха “против”, 18 се въздържаха.
Не съм хранил големи надежди по отношение на този законопроект, признавам дори, че в някаква степен го внесохме като добра провокация, за да мотивираме мнозинството да направи собствен законопроект, след като не желае да приема законопроекти по съществени и важни въпроси, предложени от други политически сили, коментира Димо Гяуров в сряда.
По думите на бившия шеф на разузнаването причините за това са много – “от една страна, продължава да шества мнението, че Националната разузнавателна служба била на ръководство на президента и не е добре мнозинството в НС да се конфронтира с него”. Според Гяуров това е един от многото митове, които владеят общество през последните двадесет години. “Всъщност службата не е президентска – това, че президентът назначава ръководителя и директора на службата, не я прави президентска”, настоя той.
Това е отпреди десет години. Предстои да видим какво ще се случи сега.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

За принос в развитието на българо-италианските отношения бе награден досегашният военен аташе на Италия у нас

13.09.2023. 21:34

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна днес, 13 септември, с Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България и полковник Ивано Романо, аташе по отбрана на Италианската република, който приключва мандата си у нас. По време на разговора бе подчертано отличното ниво на сътрудничество в сферата на отбраната.
Заместник-министър Запрянов благодари на полковник Романо за положените усилия за развитието на българо-италианските отношения в областта на сигурността и отбраната и за приноса му към поемането от Италианската република на ролята на рамкова държава на Многонационалната бойна група. От името на министъра на отбраната той връчи на полковник Романо награден знак „За принос към Министерството на отбраната“.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи досегашния аташе по отбраната на Република Италия в България полковник Ивано Романо за неговите заслуги за развитието на сътрудничеството между армията на Италия и Българската армия с плакет на Щаба на отбраната.
Адмирал Ефтимов се срещна с полковник Романо във връзка с приключването на неговия мандат у нас, като му благодари за приноса за развитието на сътрудничеството между Въоръжените сили на двете държави. Началникът на отбраната изказа специална признателност на полковник Романо за неговата дейност при поемането на ролята на рамкова държава от Италия за бойната група на НАТО на наша територия и осигуряването на италианския контингент.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна ще подпишат меморандум за намерение

13.09.2023. 21:30

Меморандум за намерение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна одобри днес, 13 септември, Министерският съвет. Предстои той да бъде подписан от министъра на отбраната Тодор Тагарев.
Меморандумът очертава широк кръг от области за двустранно сътрудничество в сферата на отбраната - научно и технологично сътрудничество, развитие на военното образование и наука, обмен на опит в подготовката и използването на въоръжените сили, разработване на комуникационни, информационни, навигационни и сензорни системи, военна медицина и други области от взаимен интерес.
Подписването на Меморандума ще бъде знак за готовността на българската страна за засилване на сътрудничеството за развитие на способностите на Украйна за защита и укрепване на устойчивостта й и за повишаване на оперативната й съвместимост с НАТО.
Документът е в съответствие с приетата от 49-ото Народно събрание на 6 юли 2023 г. Декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.
Подписването на Споразумението не поражда правни задължения за страните и не предполага разходването на допълнителни финансови средства от държавния бюджет.
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ са финансирали досега Украйна с над 100 млрд. долара

13.09.2023, 20:57

САЩ са похарчили над 100 млрд. долара за конфликта в Украйна, съобщи телевизионният канал Fox News.
Той публикува копие от отговора на ръководителя на Службата за управление на бюджета към Белия дом (СУБ) до група републикански сенатори, които още през януари са поискали доклад за разходите за Украйна, но са получили отговор на 11 септември. От таблицата, приложена към писмото, следва, че САЩ са отпуснали 110,97 млрд. долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ за украинците, от които 101,2 млрд. долара вече са изразходвани.
В тази сума не са взети предвид 24 млрд. долара, които Байдън поиска от Конгреса за Украйна миналия месец.

Директорът на СУБ Шаланда Йънг написа писмо до републиканските сенатори, в което обяснява помощта за сигурност, която Съединените щати са предоставили на Украйна от 24 февруари 2022 г. насам.
"С двупартийната подкрепа на Конгреса Съединените щати предоставиха на Украйна помощ в областта на сигурността, икономиката и хуманитарната помощ, тъй като тя продължава да се бори за защита на своя суверенитет след бруталното нахлуване на Русия", пише Йънг. "Тази подкрепа е от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле, както и за способността на нейния народ да издържа в тежки условия", допълва Йънг.
В същото време Върховната рада на Украйна ще разгледа предложения от украинското правителство законопроект за увеличаване на военните разходи с близо 303 млрд. гривни (8,29 млрд. долара) до края на септември, съобщи ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Роксолана Пидласа.
Източник: https://www.segabg.com/

 

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

13.09.2023, 20:34

Русия е успяла да увеличи производството на ракети толкова много, че надхвърли предвоенните нива, въпреки западните санкции и контрола върху износа, пише американският вестник New York Times (NYT), позовавайки се на официални лица от САЩ, Европа и Украйна.
Американски служители изчисляват, че поради санкциите руското производство на ракети и други оръжия рязко се е забавило най-малко за шест месеца в началото на войната. Въпреки това до края на 2022 г. военно-промишленото производство отново започна да набира скорост, признават източници, интервюирани от вестника.
Москва преодолява американския контрол върху износа, като организира мрежи за доставка на ключови компоненти за производството на оръжия в други страни, от които те могат да бъдат по-лесно доставени в Русия. За по-малко от година от началото на войната Русия възстанови търговията с критични части с доставки за страни като Армения и Турция.
Според високопоставен представител от западната отбрана, преди войната Русия е можела да произвежда 100 танка годишно; сега произвежда 200.
Западни служители също смятат, че Русия е достигнала ниво на производство от два милиона артилерийски снаряда годишно - двойно повече от първоначалните оценки на западните разузнавателни агенции.
В резултат Русия сега произвежда повече боеприпаси от САЩ и Европа.
Като цяло Кусти Салма, високопоставен служител на естонското министерство на отбраната, изчислява, че текущият темп на производство на боеприпаси в Русия е седем пъти по-висок от този на Запада.
Производствените разходи в Русия също са много по-ниски, отколкото на Запад, отчасти защото Москва жертва безопасността и качеството при създаването на оръжия и боеприпаси. Например, производството на 155-милиметров артилерийски снаряд струва на западна страна средно между 5000 и 6000 долара, докато производството на сравним 152-милиметров артилерийски снаряд струва на Русия около 600 долара, казва той.
Санкциите могат да работят, когато Русия се нуждае от милиони конкретни детайли. Но чиповете, необходими за производството на няколкостотин крилати ракети, могат да се поберат в няколко раници, което прави избягването на санкции относително лесно, каза Дмитрий Алперович, експерт по сигурността и основател на мозъчния тръст Silverado Policy Accelerator.
Американски служители на свой ред казаха пред New York Times, че Западът може да забави, но не и да спре контрабандата към Русия на части, необходими за производството на ракети. Те отбелязват, че би било нереалистично да се очаква Москва да не търси начини да заобиколи ограниченията.
Източник: https://news.bg/

 

До 1500 души ще има постоянно в Многонационалната бойна група

13.09.2023, 20:02

Войскови район в област Ямбол е едно от най-възможните решения за разполагане на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, която се планира да прерастне в бригада. Очаква се в него да има постоянно около 1500 военнослужещи, чийто брой може да се увеличи до 5000 при повишаване на рисковете за националната ни сигурност, но засега подобна ситуация не се предвижда. Тяхната роля ще бъде за възпиране на потенциален агресор. Основание за това е агресивната руска политика в Черно море. Става дума за изграждане на едно малко градче, което да бъде готово през 2025 г. каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на заседание на Комисията по отбрана, в което участваха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на политическия кабинет Добромир Тотев.  Засега са отделени средства за проектиране, като прогнозтите разходи за цялостното изграждане са 100 млн. лв. Част от финансирането ще бъде от съответните фондове на НАТО. Районът трябва да бъде в източната част на страната, с възможности за учебно-бойна подготовка, да има летища, достъп до море и друга транспортна инфраструктура. И да бъде на Министерството на отбраната. Изслушването бе по желание на Кристиян Вигенин и група депутати. Седмица преди това заседание на писмен въпрос по тази тема министърът отговори на народния представител Мирослав Иванов.
Въпросите бяха продиктувани от притеснения на гражданите около селата Безмер и Кабиле, които бяха изразени от народните представители. Според министъра не би трябвало да има такъв проблем, а най-значимата полза е, че българските граждани ще се чувстват по-сигурни и по-защитени. Инвестициите в структурата, прогнозира той, ще имат положителен ефект върху местната икономика. Ще се наемат местни и регионални компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други фирми в обслужващата сфера. Т.е. ще се създадат допълнителни работни места, ще се повиши паричната маса, която косвено ще се влива в местната и регионалната икономика, ще бъдат подобрени условията за бизнес и за подобряване на жизнения стандарт, се посочва в отговора. Министърът подчерта, че разполагането на многонационално военно формирование на територията на България, както и провеждането на съвместни тренировки и учения, ще се отрази положително за издигане престижа на военната професия и ще повиши привлекателността и желанието за служба в редовете на Българската армия. Уникален е фактът да се протестира против наличие на военно формирование, каза той.
В момента щабът и някои осигуряващи подразделения на Многонационалната бойна група, която включва  формирования от България, Италия, САЩ, Гърция, Албания, Румъния, Черна гора, Северна Македония и Турция, са дислоцирани в съвместното българо-америкаско съоръжание на учебен полигон „Ново село“. Тя наброява около 1000 военнослужещи, като всяка страна си поема разноските. През лятото формированието демонстрира готовност за командване и управление до ниво бригада, припомни министърът. Във връзка с поетите ангажименти от България, като страна домакин, във войсковия район, който ще бъде избран за бъдещото разполагане на бойната група, се предвижда да бъдат изградени нови сгради и съоръжения, с цел разполагане на български и съюзни военни формирования.
В съответствие с нормативните изисквания за настаняване, осигуряване, обслужване, водене на полеви занятия и учения с военнослужещите се планира изграждането на битови сгради, специални и спомагателни съоръжения. Наред с това, допълни министърът, се предвижда изграждане на паркова територия за съхранение и обслужване на машини. С тази модернизация, посочи той, ще бъдат осигурени по-добри условия за обучение, подготовка и настаняване на военнослужещите, което от своя страна би спомогнало за повишаване на привлекателността на военната професия сред младите хора. Сроковете, уточнява министър Тагарев, за пребиваване на военни формирования на българска територия във връзка с усиленото присъствие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво. Във връзка със ситуацията в Украйна министърът каза, че не се вижда близък край на войната и ще има нужда още да продължи това подпомагане на Украйна, за да може да защити суверенитета и териториалната си цялост.
По отношение на назначаването на Калин Димитров за изпълнителен директор на военните заводи „Терем“ министър Тагарев посочи, че не е доволен от работата на дружеството. Очаква г-н  Димитров да предложи варианти заводите да изпълняват функциите си по-добре.Той допълни, че новият изпълнителен директор има опит в управление на по-малки фирми и много добри контакти в търсенето на алтернативни източници и ноу хау за поддръжката на военната техника, не само в Украйна, но и в други страни. Отбеляза, че е подпомогнал посещение на делегация на Военновъздушните сили в Украйна през 2021 г., когато е станало ясно, че не може да се разчита на съдействие от Русия и Беларус при поддържане на техниката.
Предвидени са средства от бюджета на МО за доставяне на два вертолета за обучение във ВВВУ „Георги Бенковски“, резиденция „Лозенец“ няма да излиза от управление на министерството отговори на други въпроси министърът.  Оставката на Мустафа Емин е приета и още същия ден той приключи работата си, каза още той пред журналисти. Според него в случая политическите интерпретации са надделели над здравия разум. Новият парламентарен секретар на МО и полковник от запаса Николай Доцев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

За осма поредна година воини от Специалните сили почетоха паметта на героите от Каймакчалан

13.09.2023, 17:14

Българска делегация изкачи вчера връх Каймакчалан, Република Гърция и почете паметта на героично загиналите български воини по време на Първата световна война, съобщават от СКСО.
Във всички войни, в които е участвала, Българската армия се е доказала пред света като несломима и изключително героична. На този ден – 12 септември, преди 107 години, започва една от най-епичните и решителни битки в историята на българските военни подвизи. През далечната 1916 г. български пехотни полкове, защитават върха в продължение на 46 дни от настъплението на Сръбската дивизия. Благодарение на самоотвержените офицери, подофицери и войници, показали изключително мъжество и твърдост, многократните атаки на противника биват героично отблъсквани. Въпреки студа, въпреки постоянния сръбски обстрел, въпреки смъртта, дебнеща в окопите…
Тези велики българи не са забравени. За 8-ма поредна година, на мястото, където са загубили живота си повече от 3000 воини, техни потомци, военнослужещи и българи, тачещи своята история отдадоха заслужена почит.
Със заупокойна молитва, отслужена от негово високоблагоговейнство свещеноиконом Фотий, с благословията на Пловдивския митрополит Николай, всички заедно се помолиха за душите на загиналите на връх Каймакчалан и в тяхна памет поднесоха венци цветя.
На церемонията, организирана от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, присъстваха г-н Христо Гаджев – председател на Комисията по отбрана в 49-ото НС, г-н Калин Калапанков – член на Комисията по отбрана в 49-ото НС, генерал-майор Явор Матеев – командир на СКСО, генерал-майор Валентин Кръстев – заместник-командир на корпуса на НАТО за бързо развръщане в Солун, о.з.генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016 - 2017 г., полковник Милчо Игнатов – военен аташе на Република България в Република Гърция, представители на посолството и генералното консулство на Република България в Република Гърция, кмета на община Садово г-н Димитър Здравков, родственици на участниците в сраженията, родолюбиви българи, воини от Специалните сили на Българската армия.
В словото си, генерал-майор Матеев приветства всички присъстващи и им благодари, че съхраняват славната ни история за бъдещите поколения. Той припомни героичните подвизи на нашите предци, които в продължение на почти месец и половина са воювали в името на България, в името на националното обединение и свободата на нашата Родина.
Генерал-майор Матеев завърши с думите „На този връх са загинали много хора, тук се чувства, че всичко е наелектризирано от хиляди човешки съдби, затова ви приканвам да бъдем смирени към историята и да почетем паметта и на нашите герои, и на всички загинали воини тук, защото всички са човеци на тази земя и ги е раждала майка. А това трябва да ни напомня да правим всичко необходимо, ако може да се избегнат войните. Вечна слава на нашите герои! Нека винаги да помним, да тачим и да се прекланяме пред делото на тези, които когато загиваха, категорично не знаеха, че ние днес ще ги наричаме герои и без да искаха, и без да знаеха, тези хора сътворяваха историята на нашата Родина“.
Господин Гаджев отбеляза в своето обръщение „Мисия на всички нас българите е да браним и да почетем паметта както на всички загинали за България, така и хората, които са се били от другата страна, защото в крайна сметка всеки е изпълнявал своя воински дълг и трябва да уважаваме това“  и добави „Надали има българи, които да нямат предци, участвали във войната и оставили костите си по бойните полета. Наш дълг е да ги браним, защото за нас думи като род, родина, България са важни!“
Генерал Попов от своя страна подчерта, че на това място казаните думи стигат най-далече, а вярата е най-силна.
По време на церемонията тромпетист от представителния духов оркестър на Специалните сили на Българската армия изпълни велик е нашия войник, а под звуците на „Кол славен“, всички застанаха на колене, за да почетат паметта на загиналите. Мероприятието завърши с изпълнение на българския химн от всички присъстващи.
Идеята за почитане паметта на загиналите български воини на връх Каймакчалан стартира от Красимир Узунов – виден български историк и журналист, наричан от своите приятели „Поручика“. Той е автор на редица исторически творби, от които и „Каймакъ – Чаланъ“, т.1. Преди да успее да завърши том 2 на книгата за „Върха на върховете“, той умира през 2019 година. Паметта му също бе почетена от присъстващите, защото всеки един от тях се бе докоснал до ужаса на битките от Първата световна война, но и до величието на човешкия дух, благодарение на неговия труд. Под разветия национален флаг, военнослужещ от Специалните сили изпълни на гайда химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ от където е родом и Поручика.
Източник: https://otbrana.com/

 

Япония засилва връзките си в областта на сигурността с Тайван, което вероятно ще разгневи Китай

13.09.2023, 14:30

Япония е назначила правителствен служител за аташе по отбраната в Тайван, като по този начин е повишила нивото на връзките си в областта на сигурността, а това вероятно ще разгневи Китай, който претендира, че стратегическият и демократично управляван остров е част от неговата територия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на твърденията на четирима източници.
Токио няма официално дипломатическо представителство в Тайван и поддържа двустранните отношения чрез Японско-Тайванската асоциация за обмен в Тайпе, в която работят предимно преназначени служители на министерствата на външните работи и търговията. Ролята на аташе по отбраната обаче досега се изпълняваше от пенсиониран офицер от Японските сили за самоотбрана, за да се избегне противопоставянето с Пекин.
Към него се е присъединил служител, изпратен от министерството на отбраната, за да подобри събирането на информация и да общува с тайванските военни, заявиха източниците, които пожелали анонимност.
Това също така е “символично” за японската подкрепа за Тайван, заяви един от тях. “Тайван искаше да назначи на този пост служител от отбраната на активна служба”, добави той.
Източниците посочват, че Токио изпитва известна доза нервност във връзка с реакцията на Пекин и че тази стъпка е била отменена миналата година след появила се в японските медии информация за плана.
Японското министерство на отбраната заяви, че ще осъществява само “неправителствени” връзки с Тайван, японска колония от 1895 г. до 1945 г., които са в рамките на съвместното изявление от 1972 г., признаващо Пекин за единствено легитимно правителство на Китай. Външното министерство на Тайван отказа да даде коментар по случая, когато бе запитано за новоназначения японски аташе по отбрана, но въпреки това заяви, че “ще продължи да задълбочава сътрудничеството със сходномислещи партньори като Япония”.
Китайският говорител по въпросите на Тайван Чън Бинхуа заяви, че Пекин се противопоставя на “всяка форма на официален обмен между държави, с които Китай е установил дипломатически отношения, и китайската провинция Тайван”.
“Китай призовава японската страна да си вземе поука от историята, да се придържа към принципа за единен Китай… и да бъде предпазлива в думите и действията си по тайванския въпрос”, заяви Чън на седмичната пресконференция днес в отговор на въпрос относно информацията на агенция Ройтерс.
Безпокойство
Разрастващото се военно присъствие на Китай около острова, който се намира само на 100 километра от японска територия, обезпокои Токио. Япония се опасява, че ще бъде въвлечена в конфликт, който може да застраши и близките морски пътища, които снабдяват страната с по-голямата част от нейния петрол.
В понеделник Тайван съобщи, че китайско военноморско формирование, водено от самолетоносача “Шандун”, е преминало на 60 морски мили от брега му на път към западната част на Тихия океан.
Безпокойството във връзка с подобни маневри подтиква призивите към Япония да установи връзки в областта на сигурността с Тайпе, включително преки военни контакти, които биха могли да помогнат на Токио да планира действията си при извънредни ситуации.
Въпреки това Пекин би могъл да възприеме всяко подобряване на отношенията като опит за намеса във вътрешните му работи.
През август миналата година Китай реагира на посещението в Тайван на тогавашната председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси с военни учения, които включваха ракетни удари по морски цели в близост до бреговете на японски острови. Четири месеца по-късно администрацията на японския министър-председател Фумио Кишида представи най-голямото военно укрепване на Япония от Втората световна война насам, удвоявайки разходите за отбрана през следващите пет години, за да закупи ударни ракети с по-голям обсег, за разработването на нов модел усъвършенстван изтребител и за запаси от боеприпаси и резервни части, които биха били необходими при продължителен конфликт, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

НАТО не очаква присъединяване на Армения

13.09.2023, 09:08

НАТО не разглежда възможността за разширяване на блока за сметка на Армения, а самият Ереван не е кандидатствал за членство в алианса. Това са съобщили от алианса за "Известия". Това е коментар на изявлението на председателя на Комитета за европейско развитие на НАТО Гюнтер Фелингер (на снимката).
"Фелингер не е официално свързан с НАТО. Той не е служител на НАТО, неговите възгледи и мнения са негови собствени и не отразяват гледната точка на алианса", каза представител на блока, като отбеляза, че европейското развитие на НАТО Комитетът не е орган на съюз или комитет, въпреки името.
НАТО подчерта, че партньорите на алианса трябва сами да определят нивото на отношенията си с него и също така съобщи, че Армения "не е получила официално искане за присъединяване към алианса".
На 4 септември председателят на Комитета за европейско развитие на НАТО Гюнтер Фелингер заяви, че Армения трябва да се присъедини към Северноатлантическия алианс. По-късно същия ден заместник-министърът на външните работи на Армения Вахан Костанян заяви, че страната си сътрудничи с НАТО в различни формати и е готова да продължи този процес.
На 6 септември заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко нарече "големи фантазии" изявленията на Фелингер за необходимостта Армения да се присъедини към НАТО. Според него Москва изхожда от реалността, че Армения е член на ОДКС, и възнамерява "да продължи да засилва военното и политическото сътрудничество" със своя съюзник.
По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че съвместните военни учения на Армения и САЩ Eagle Partner 2023 ще се проведат на арменска територия от 11 до 20 септември. Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви днес, че Москва е изразила загрижеността си пред Ереван относно решението за провеждане на маневри със Съединените щати. Дипломатът подчерта, че Армения като член на ОДКБ "в духа на съюза трябва да се придържа към практиката на учения с тези, които са членове на този съюз".
Източник: https://news.bg/

 

 

Националната служба за охрана отбеляза 144 години от полагане основите на държавната охранителна служба

12.09.2023, 22:33

Ролята на всяка служба за сигурност трябва да бъде анализирана не сама за себе си и според конкретен моментен интерес, а с оглед на нейната роля и функции в цялостната система за защита на националната сигурност на страната. В противен случай, представяни за логични идеи могат да нанесат дългосрочни вреди на целия сектор „Сигурност“. Това заяви началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай празника на Службата.
На церемония в централата на НСО в София държавната охранителна служба отбеляза 144 години от създаването си. На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, ръководители на службите за сигурност и обществен ред, ветерани и служители. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от  Белоградчишкия епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит.
Бриг. ген. Емил Тонев подчерта, че в условията на продължаващо обществено-политическо противопоставяне Националната служба за охрана запази облика си на високопрофесионална служба за сигурност.
Ген. Тонев припомни, че неведнъж НСО се е обявявала за промяна на законодателството, приложимо към дейността на охранителната служба. Такива промени обаче следва да отчитат както ролята на другите служби за сигурност и обществен ред, така и спецификите и високите международни стандарти, към които НСО се придържа.
Националната служба за охрана е елитна специална служба и такава ще остане, категоричен бе началникът на НСО и изрази благодарност на служителите, „които за пореден път доказаха, че да пазиш българската държавност е привилегия, но и огромна отговорност“. „Доказахме го, когато имаше посегателство срещу охранявано от Службата лице. Доказахме го и в задачи зад граница, включително в зони на военен конфликт. Доказахме го и при редица посещения на чуждестранни държавници у нас с висока степен на застрашеност“, подчерта бриг. ген. Емил Тонев.
„НСО ще продължава да изпълнява мисията и задачите си последователно, отговорно и с чест. Защото мисията ни да пазим българската държавност и доверието в нашия професионализъм и надеждност стоят над всеки политически или частен интерес“, заяви още началникът на НСО в обръщението си към състава на Службата.
В приветствието си към служителите на НСО държавният глава Румен Радев отбеляза, че през годините Службата е устояла на множество изпитания и политически превратности, като е доказала своята необходимост като важен елемент от системата за защита на националната сигурност. Президентът отбеляза усилията на ръководството на НСО за повишаване на професионалната подготовка на състава, подобряване на условията на труд, усъвършенстване на координацията и взаимодействието с всички останали служби, както и с нашите чуждестранни партньори.
„Признателност и подкрепа заслужава също решителността за отстояване на независимостта на НСО и нейната вярност към закона пред всяка политическа конюнктура", заяви Румен Радев.
Държавният глава поздрави служителите за професионализма им, който те проявяват с достойнство въпреки ограничените ресурси и многобройните предизвикателства, в условията на риск и огромно натоварване.
Източник: https://nso.bg/

 

Дания одобри нов пакет от военна помощ за Украйна

12.09.2023, 20:15

Датското правителство одобри нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 5,8 милиарда датски крони (около 830 милиона щатски долара), съобщиха датските власти.
По-голямата част от тази сума (4,3 милиарда крони) ще бъде изразходена преди края на 2023 г., още 1,4 милиарда ще бъдат изпратени през 2024 г. и 52 милиона крони през 2025 г.
Новият пакет за помощ включва "танкове, бойни машини на пехотата, боеприпаси за танкове и оръдия за противовъздушна отбрана", се казва в изявление на Министерството на финансите, цитира news.bg.
Това е 12-ият и най-голям пакет от датска помощ за Украйна, изпратен от началото на пълномащабната руска инвазия.
Решението за нов пакет от помощи беше взето малко преди следващата среща на съюзниците на Украйна във формата "Рамщайн" (на такива конференции всеки месец се обсъжда отпускането на военна помощ на Киев).
Tази година Дания също дари на Украйна танкове "Леопард 2".

 

Ново ръководство на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД

12.09.2023, 16:17

На заседание на Съвета на директорите на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД,  проведено днес, 12 септември 2023 г., за председател на Съвета на директорите е избран Димитър Стойчев, а за изпълнителен директор на акционерното дружество - Калин Димитров, съобщава Пресцентърът на МО.
С Протокол от 7 септември 2023 г. министърът на отбраната, в качеството си на орган, упражняващ  правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД, гр. София, на основание Търговския закон, Закона за публичните предприятия и правилника за прилагането му и Устава на публичното предприятие, взе решение за допълване на състава на Съвета на директорите на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД от 5 на 7 човека и впоследствие избра двама нови членове.
Калин Димитров е старши-лейтенант от резерва. Има значителен опит в управлението на фирми, свързани с отбраната. Заемал е ръководни длъжности в търговски дружества за производство и модернизация на военна техника. Работил е  като консултант в сферата на услугите, свързани с новостите, тенденциите и насоките в областта на военната техника, въоръжение, екипировка и обучение. През есента на 2021 г. организира посещение на делегация от българските ВВС за запознаване с възможностите на украинските предприятия за извършване на ремонт на авиационна и друга техника.
„ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД е държавна компания на Министерство на отбраната, специализирана в извършването на ремонт, модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, кораби и плавателни средства, автобронетанкова техника, стрелково, артилерийско, ракетно въоръжение и боеприпаси, радиолокационни средства и комуникационна техника.
Източник: https://otbrana.com/

 

„Стоманен юмрук - 23” стартира в Сливен

12.09.2023, 16:14

От вчера до петък в района на 2-ри танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти гр. Сливен се провежда командно-щабно учение „Стоманен юмрук - 23”.  В учението участват офицери от щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, като група за ръководство и контрол и обучаем личен състав от 2-ри танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти с командир подполковник Делян Люцканов.
По време на командно-щабното учение ще се тренират и оценяват способностите на щаба на 2-ри танков батальон по кризисно планиране и водене на отбранителния бой. Офицер, планиращ учението, е командирът на 2-ра механизирана бригада, бригаден генерал Станимир ХРИСТОВ.
Офицер провеждащ учението е началникът на щаба на 2-ра механизирана бригада, полковник Атанас Георгиев, а директор на учението е заместник-началникът на щаба на бригадата, подполковник Тихомир Димчев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тайван твърди, че Китай увеличава военновъздушните си сили по бреговете срещу острова

12.09.2023, 13:22

Китай укрепва военновъздушните си сили по крайбрежието си срещу остров Тайван, като постоянно разполага нови изтребители и дронове в разширени военни бази, съобщи днес в двугодишния си доклад тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Китай, който смята демократично управляван Тайван за своя територия, засилва военната си активност близо до острова през последните години в отговор на “заговора”, според Пекин, между Тайпе и САЩ, а също, за да попречи на Тайван да обяви независимост.
Китай организира военни учения около Тайван през август миналата година и отново през април тази година, а неговите военни сили действат край острова почти ежедневно.
В доклада си за националната отбрана тайванското министерство посочва, че Китай използва “реалистични бойни тренировки и учения, за да засили своята боеготовност срещу Тайван”.
Честите учения на Китай в северната и южната част на Тайван и в района на Тихия океан показват усилията му да “сплаши” Тайван както от изток, така и от запад, допълва министерството.
Китайското министерство на отбраната не е отговорило още на отправено от агенция Ройтерс искане за коментар.
Тайван, чиито сили са по-малобройни от тези на Китай, е възприел стратегия за асиметрична отбрана, като подобрява способностите си с оръжия с голям обсег, както и с прецизни, безпилотни и маневрено въоръжение и изкуствен интелект.
Според министерството на отбраната на Тайван в случай, че има ясни признаци за китайско нахлуване, те биха могли да “нанесат превантивен удар по техните мобилизиращи се нападателни сили” с прецизни оръжия.
В доклада се описва в общи линии и “сивата зона” – привидно невоенните методи, които Китай също използва срещу Тайван. Министерството посочва, че те включват използвани за шпионски цели балони около Тайванския проток и граждански самолети, които извършват наблюдение.
Източник: bta.bg

 

Швеция възнамерява да увеличи бюджета си за отбрана до 2% от БВП от догодина

12.09.2023, 08:50

Кандидатката за членство в НАТО Швеция възнамерява да увеличи бюджета си за отбрана до 2% от БВП от догодина, за да изпълни целта за военните разходи, определена от западния отбранителен съюз, предаде ДПА.
Увеличението бе обявено от Шведския министър на отбраната Пол Йонсон днес. Шведският отбранителен бюджет ще се повиши с общо около 2,2 милиарда евро. Около 58 милиона евро от него ще бъдат заделени за административните такси на алианса, каза Йонсон, като добави, че това е така, “защото приемаме, че ще станем част от съюза НАТО”.
Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО през май 2022 година. Финландия вече е член на алианса от началото на този април, но кандидатурата на Швеция все още не е одобрена от Турция и Унгария.
Страните от НАТО препотвърдиха целта си да изразходват най-малко 2% от БВП за отбрана на срещата на високо равнище във Вилнюс този юли.
Източник: bta.bg

 

Учение “Морски бриз” с над 200 военни от 7 страни в Черно море и Делтата на Дунав

12.09.2023, 08:40

Над 200 военни от седем страни, включително Украйна, участват в започналото вчера многонационално учение “Sea Breeze 23.3” (“Морски бриз 23.3”), организирано в продължение на четири дни от военноморските сили на Румъния и тези на САЩ в Черно море и Делтата на Дунав, предаде Аджерпрес, цитиран от БТА.
Според съобщение на Щаба на военноморските сили на Румъния в учението ще участват сили и способности за борба с взривни устройства от България, Франция, Великобритания, Румъния, Съединените американски щати, Турция и Украйна.
Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с морския драгажен кораб 30 “Sublocotenent Alexandru Axente”, бързоходния водолазен кораб “Venus”, бронирания патрулен катер 179 “Posada”, бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери, съобщи щабът на военноморските сили.
От страна на Съединените американски щати участват самолет за морско патрулиране и разузнаване P-8 Poseidon и водолази за обезвреждане на взривни устройства с плавателни съдове и специфична техника, а другите страни участнички в “Sea Breeze 23.3” участват с водолази и специалисти за обезвреждане на боеприпаси със специфична техника и щабни офицери.
Основната цел на учението “Sea Breeze 23.3” е да развие оперативната и тактическа съвместимост между страните участнички в областта на борбата с взривните устройства, по-специално с плаващите морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.
Източник: bnr.bg

 

Сам пристигна: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон

12.09.2023, 08:14

През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати пристига невероятен коледен "подарък" - елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавач SR-71 Blackbird ("Черна птица"), само че по-малка - с дължина само 3 м
Това е безпилотният разузнавач D-21, разработен от компанията Lockheed, където е създаден и Blackbird ("Черната птица"), пише The National Interest. Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и на огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 пуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът тръгва от специално оборудван Blackbird. По-късно е разработена опция за стартиране от B-52.
Първият боен полет на устройството завършва сконфузно. Тръгвайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелита над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лобнор, а след това по неизвестна причина не се връща по обратния курс, а продължава да лети до изразходване на горивото и каца в околността на Байконур. Съветските инженери проучват апарата много внимателно.
"Той представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като беше доста компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и проектирана за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване", казват руските авиационни историци Ефим Гордън и Владимир Ригмант, цитирани от The National Interest .
С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон "Ворон", подобен на D-21. Носителят на апарата трябва да бъде ракетоносецът Ту-160.
И американските, и съветските дронове обаче стават жертва на напредъка в областта на спътниците шпиони. Кадрите от космоса и в двете страни са признати за по-обещаваща насока и безпилотните проекти са затворени. "Ворон" така и не е построен. Две дузини D-21 се съхраняват в "гробището за самолети" - американската авиобаза "Дейвис Монтен".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

На този ден през 1683 г. полски крал спасява Виена от османците

12.09.2023, 08:06

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.
Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.
Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески (на картината). Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.
Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.
Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.
Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.
Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.
На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.
Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.
В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).
Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.
Празнува се на 12 септември.

 

Преди 65 години в бойния строй на българските ВМС постъпват на въоръжение подводници проект 613

12.09.2023, 08:03

През 1958 г. две подводници проект 613 от състава на 131 отделен дивизион подводни лодки на КЧФ (гр. Одеса) след ремонт са подготвени за предаване на българските ВМС: С-244 (въведена в строя на 31.08.1956 г.) и С-245 (въведена в строя на 14.09.1956 г.) с командири съответно капитан II ранг Николай А. Шашков и капитан II ранг Александр Д. Шароваров.
На 12 септември 1958 г. в тържествена обстановка във Военноморска база Варна е издигнат българският военноморски флаг над двете средни подводни лодки, които получават бордови номера С-41 и С-42 и имена „Победа“ и „Слава“. Подводниците са зачислени в бойния състав на ВМС на 20.09.1958 г. заедно с новополучените един СКР проект 50 („Смели“) и други кораби. Дивизионът е преподчинен пряко на командващия Флота като 8 одпл (осми отделен дивизион подводни лодки).........Прочети още (pdf)

 

 

Днес връчихме нагръден знак "60 години Ракетни войски" на мл. сержант от запаса инж. Венелин Радков - старши изчислител от 1-ва стартова батарея на 7-ми Бояновски ракетен дивизион. Участвал в 2 пуска на дивизиона.
(Информация на подп. Иван Лазаров)

 

Латвия и Естония подписаха споразумение за придобиване на произведена в Германия система за противоракетна отбрана

11.09.2023, 21:59

Латвия и Естония днес подписаха споразумение с Германия за купуване на ракетна система за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие, което отваря пътя на двете балтийски страни да се присъединят към общата система за противовъздушна отбрана, предложена от Германия миналата година, предаде Асошиейтед прес.
Споразумението е било подписано днес на среща на министрите на отбраната на страните в германския град Ройтенбах ан дер Пегниц и според официални представители то предвижда продажба на отбранителни системи ИРИС-Т (IRIS-T) на обща стойност един милиард евро. Системите се произвеждат от германската компания "Дил дифенс" (Diehl Defense).
Естония и Латвия вече подписаха писма за намерения за съвместно участие в инициативата "Небесен щит" - обща система за противовъздушна отбрана, предложена от Германия през 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна. Понастоящем проектът включва 16 държави от НАТО, поканената в НАТО Швеция, както и неутралните страни Австрия и Швейцария.
Днешната сделка означава, че Германия заменя САЩ като най-голям партньор на Естония в областта на отбраната, заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. "Това е най-голямата инвестиция в отбраната в историята на Естония", каза Певкур. Той добави, че руската война срещу Украйна "ни показва колко е важно да можем да защитим себе си, нашите нации, нашите съюзи".
Латвийският министър на отбраната Инара Мурниеце заяви, че за нейната страна това е "най-голямата военна покупка" от получаването на независимост. "В момента Латвия отделя 2,3% от БВП за разходи за отбрана. И имаме планове да увеличим бюджета си за отбрана до 3% от БВП, надявам се през следващата година", каза тя.
Германският министър на отбраната Борис Писториус приветства съвместната покупка, като заяви, че тя "без съмнение тя ще засили европейската противовъздушна отбрана". Той също така заяви, че самата Германия вече е сключила договор за покупката на шест системи ИРИС-Т.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Виетнам с тайна сделка за руско оръжие на стойност от 20 милиарда долара

11.09.2023, 21:37

Посещението на Джо Байдън във Виетнам даваше индикации, че Ханой е на път да направи още една крачка и да заздрави отношенията си със САЩ. Това до някаква степен подсказваше, че страната е готова да партнира със САЩ, вместо да се води по интересите на Китай и Русия, както се случва от доста дълго време. По време на визитата, Байдън няколко пъти повтаря, че основен приоритет в това отношение ще е запазването на мира, подобряването на инвестициите и стабилизирането на региона.
Същите интереси, поне така коментира и Нгуен Пху Тронг – виетнамския лидер към този момент, са очаквани от САЩ, като основната цел и фокус на срещата е разговори за стратегически връзки и подобряването им през следващите години. На комунистическата партия във Виетнам беше няколко пъти подсказано, че трябва да се ориентира върху решаването на проблеми с човешката права, които от години са нарушавани.
Странното е, че докато двете страни показват взаимни интереси и желание за приятелство, Ханой прави и някои много интересни заходи, стремейки се да оборудва армията си с руски арсенал, нарушавайки наложените американски санкции. Самата сделка се прави като вътрешна афера на правителството на Виетнам и до този момент не е била известна на никого........Прочети още

 

The Heritage Foundation: Време е НАТО да помисли за ядрени оръжия по Източния фланг

11.09.2023, 21:00

Ядрената мисия на Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО е наследство от Студената война, както се представя в момента. Оръжия се съхраняват в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия - далеч от границите на Русия, пише The Heritage Foundation.
Министър-председателят на Полша наскоро поиска да бъде част от мисията на НАТО, известна като споделяне на ядреното бреме, която съхранява и може да доставя ядрени оръжия по време на криза. Въпреки че ще има разходи и ползи от подобно развитие, които трябва да бъдат претеглени, предложението на Полша е сериозно. Това може да даде на НАТО дългоочакваната възможност да засили възпирането в Европа чрез актуализирана ядрена позиция........Прочети още

 

Ген. Марк Мили: Украйна има няколко седмици, преди "разпутицата" да попречи на контранастъплението

11,09,2023, 20:52

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) разполагат с едва шест седмици, преди рязката промяна във времето и т.нар. разпутица да затруднят допълнително контранастъплението им, предупреди председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили в интервю за ВВС.
"Все още има разумен период от време, около 30 до 45 дни за надпревара с времето“, увери високопоставеният американски генерал. След това калта и дъждът вероятно ще окажат влияние върху маневреността на бойното поле, обясни той. Киев обаче даде сигнал, че военните действия може да продължат и през зимата, припомня медията.
В съответствие със съобщенията за "наполовина пълна чаша“, идващи от служители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Мили заяви, че контраофанзивата е постигнала "много стабилен напредък“.
"Украинците не са приключили, тази битка не е приключила и те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат. Твърде рано е да се каже как ще свърши това", призна генералът.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Откриха новата академична година във ВСУ „Любен Каравелов"

11.09.2023, 20:24

С тържествена церемония днес бе открита новата академична (2023-2024) година във ВСУ „Любен Каравелов“. След посрещане на знамето на училището и водосвета празнично слово произнесе ректорът на висшето учебно заведение доц. д-р Анита Хандрулева. Тя приветства студентите и преподавателите и посочи: „През годините ВСУ "’Любен Каравелов"‘ се превърна в средище на мъдрост и професионализъм, на неуморен труд и ангажираност, както от страна на преподавателите и цялата академична общност, така и не по-малко благодарение на вас - студенти и докторанти. Скъпи, преподаватели, благодарение на вашите усилия и енергия, възпитаниците на Висшето строително училище ‘’Любен Каравелов‘‘ се осмеляват с всеки изминал ден да претворяват своите идеи в креативни проекти, съставляващи бъдещи мащабни, жилищни и бизнес комплекси.“
От трибуната приветствени думи казаха арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, инж. Марин Гергов, председател управителен съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, кметът на община Костинброд Трайко Младенов и Петър Диков - председател на Съюза на архитектите в България. Поздравителни адреси имаше изпратени от ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров, кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и кмета на  Видин Цветан Ценков.
Новоприетите студенти се срещнаха с преподавателите и ръководителите на факултети. Поздравление имаше и от Студентския съвет, който по стара традиция връчи на всеки първокурсник по един морков.
*******
Висшето строително училище "Любен Каравелов" – София е наследник на специализираното военно инженерно строително училище, създадено за нуждите на Строителни войски (Трудова повинност, Трудови войски). Преминало е през различни периоди и форми на съществуване – школа, средно, полувисше и висше учебно заведение. Създадено е с Височайший указ №22 /18.10.1938 г. на Негово Величество Цар Борис III. За кратък период от време е изградена учебно-материалната база в района на кв. Лагера и е подбран командният и преподавателският състав. През 1942 г. училището е преместено в собствена сграда в кв. Горна баня.
През м. септември 1951 г. Школата е реорганизирана в Народно училище за трудови офицери (НУТО), а от 1952 г. носи името на бившия главен директор на Трудова повинност – генерал Благой Иванов. От 1966 г. училището е разположено в специално построена за целта сграда на ул. "Суходолска", където се намира и в момента.
През 1969 г. училището е преобразувано в Полувисше народно военно училище за офицери от Строителни войски (ПНВУОСВ).
Поради значително нарасналия обем и сложност на строително-монтажните работи, изпълнявани от Строителни войски, и нуждата от висококвалифицирани военни кадри с висше образование, с Указ на Държавния съвет №1815/16.08.1973 г., училището е преобразувано във Висше народно военно строително училище "Ген. Благой Иванов" (ВНВСУ "Ген. Благой Иванов). Обучението се е провеждало по специалността "Промишлено и гражданско строителство" с два профила: строителни конструкции и технология на строителството.
В училището са подготвяни ръководни кадри не само за Строителни войски и за отрасъл "Строителство", но и за Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и за други ведомства. Училището е било притегателен център за обучение не само за младежите от нашата страна, но и от редица други страни от Африка, Азия и Латинска Америка. В изпълнение на междуправителствени спогодби в него са обучавани курсанти и офицери от Танзания, Мозамбик, Куба, Лаос, Йемен, Виетнам, Монголия, Сирия и други.
През 1991 г. с Указ №248/15.08.1991 г. на Президента на Р България училището е преименувано във Висше военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" (ВВИСУ "Любен Каравелов").
От 31 август 2000 г. със Закон за преобразуване на Строителни войски, ВМТ и ВКПД в държавни предприятия (ДВ, бр. 57/14.07.2000 г.) ВВИСУ "Л. Каравелов" е девоенизирано и преименувано във Висше строително училище "Любен Каравелов" (ВСУ "Л. Каравелов") със статут на държавно висше специализирано училище
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НАТО се готви за най-голямото си учение от Студената война насам

11.09.2023, 12:10

НАТО се подготвя за най-голямото си съвместно учение на военното командване от Студената война насам следващата година, събирайки над 40 хил. войници, за да тренират как алиансът би опитал да отблъсне руска агресия срещу един от членовете си, съобщава Financial Times.
Учението Steadfast Defender се организира като част от бързия стремеж на НАТО да се трансформира от отговор на криза към съюз за водене на война, подтикнат от нахлуването в Украйна.
То ще започне през пролетта на следващата година и се очаква да включва между 500 и 700 въздушни бойни мисии, над 50 кораба и около 41 000 войници, заявиха служители на НАТО. Учението има за цел да изгради потенциални маневри срещу враг, моделиран на коалиция, водена от Русия, наречена Occasus за целите на тренировката.
Учението е и първо от гледна точка на техническите възможности, използвайки географски данни от реалния свят за създаване на по-реалистични сценарии за войските.
Швеция, чиято кандидатура за членство в НАТО тепърва ще бъде ратифицирана от Турция и Унгария, също ще бъде включена, с което общият брой на участващите държави ще достигне 32.
Ученията ще се проведат в Германия, Полша и Прибалтийските страни през февруари и март и са част от нова стратегия, според която военният алианс ще провежда две големи учения всяка година вместо едно. НАТО ще се обучава и за противодействие на терористични заплахи извън непосредствените си граници.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза през юни миналата година, че алиансът ще увеличи броя на силите си с висока степен на готовност от 40 хиляди на „много над 300 хиляди“. Това е част от историческа ревизия за пренасочване на алианса към тежки военни способности за разлика от леките и мобилни сили, разположени на Балканите и в Афганистан.
След това изявление лидерите на НАТО се споразумяха на среща на върха в литовската столица Вилнюс през юли за нови планове за регионална отбрана и създаването на т.нар. съюзнически сили за реагиране, многонационални сили, способни да реагират бързо на заплахи.
Прибалтийските държави бяха особено силни в призива си към НАТО да подсили източния си фланг, тъй като има струпани войски по беларуската граница. Руският президент Владимир Путин каза, че ядрени оръжия ще бъдат преместени в Беларус в началото на юли, въпреки че тяхното присъствие не е потвърдено.
НАТО разположи многонационални батальони в Прибалтийските държави, за да забавят напредъка на всеки агресор в случай на нахлуване. Германия заяви през юни, че ще остави 4000 войници в Литва за постоянно.
Ученията се разглеждат и като ключова част от стратегията да се покаже на Москва, че алиансът е готов да се бие, казаха представители на НАТО.
Източник: https://www.investor.bg/

 

123 години от рождението на авиоконструктора Лавочкин

11.09.2023, 09:00

На 11 септември 1900 г. е роден Семьон Алексеевич Лавочкин - руски авиоконструктор, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1958 г.).
Завършва Московското висше техническо училище през 1927 г. От 1935 г. е главен конструктор, ръководител на конструкторско бюро. Под негово ръководство са създадени изтребителите "ЛаГГ-3" (заедно с В. П. Горбунов и М. И. Гутков), "Ла-5", "Ла-7" и много техни модификации, които имат високи бойни качества и са използвани по време на Втората световна война.
След войната създава реактивни самолети (Ла-15 и др.), сред които и първия експериментален свръхзвуков самолет в СССР, както и няколко типа ракети "земя-въздух". - Още самолети Ла

 

Официална безпаметност. Защо България предава Русия

11.09.2023, 08:56

Руснаците и българите имат стари национални, културно-езикови и духовни връзки. Сега малцина помнят, че по времето на руския княз Святослав Игоревич (велик княз киевски 945-972 г.) русите и българите-славяни са били практически един народ.
Когато воините на Святослав воюват в България, те почти с нищо не се различават от местното население. Българите наскоро са приели християнството и в селските местности все още са свежи езическите култове (включително култа към Перун), а езикът, духовните и материалните традиции са били общи. Руснаците и българите са принадлежали към една етнокултурна и езикова общност.
Не е учудващо, че самият Святослав възнамерява да пренесе столицата на Рус на Дунав, в България......Прочети още

 

 

Полша поръча още четири брегови мобилни комплекса с ракети NSM

10.09.2023, 21:38

На 5 септември 2023 г., по време на отбранително-промишленото изложение MSPO-2023, проведено в Келце (Полша), министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак одобри договор с норвежката група Kongsberg за придобиване на четири допълнителни брегови мобилни противокорабни комплекса NSM СDS (Coastal Defence System) с ракети NSM за полските военноморски сили. Стойността на сделката е около 8 милиарда злоти с ДДС (1,8 милиарда евро). Това е най-големият единичен договор в историята на Kongsberg.

 

Актуализират постановлението за възлагане на военновременни задачи

10.09.2023, 21:20

След 2021 г. са създадени нови или са закрити съществуващи държавни органи и административни структури, с актове на Народното събрание и Министерския съвет, за които няма възложени военновременни задачи или за които не са актуални задачите по действащото постановление. Настъпиха и изменения в наименованията на някои министерства и ведомства. Това е наложило промени в Постановлението на Министерския съвет за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация. Проектът е предоставен за обществено обсъждане. Той съдържа класифицирана информация и е маркиран с гриф за сигурност „Секретно“.
С промяната на постановлението се цели коректно формулиране на военновременните задачи по отбраната на страната, съобразени  с динамиката на средата на сигурност, с проведените Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната, измененията в административните структури и органи на изпълнителната власт. Включват се всички нови и преструктурирани държавни органи и административни структури, създадени с актове на Народното събрание и Министерския съвет, които не попадат в  обхвата на сега действащото постановление. Отразяват се съюзните ангажименти на страната при формулирането на актуалните военновременни задачи, се посочва в частичната предварителна оценка на въздействието, която се прави в такива случаи. Смята се, че този процес ще спомогне и работата по актуализацията на Държавния военновременен план и неговото ресурсно осигуряване и ще създаде предпоставки за устойчивост на доставките на стоки и услуги, както за националните и  съюзните въоръжени сили, така и за населението.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Мианма съобщи, че е получила първата доставка от два руски изтребителя Су-30

10.09.2023, 19:15

Мианма е получила първата доставка от два руски изтребителя Су-30, обяви министърът на индустрията Чарли Тан, предаде Ройтерс.
Агенциа РИА “Новости” съобщи, че през септември миналата година Русия и Мианма са подписали договор за доставка на шест изтребителя Су-30СМЕ.
Според най-голямата руска оръжейна компания “Рособоронекспорт” многофункционалният изтребител Су-30СМЕ е предназначен за поразяване на противникови въздушни цели, въздушно разузнаване, въздушен бой и обучение на пилоти.
Съединените щати предупредиха, че подкрепата на Русия за управляващата хунта в Мианма е неприемлива и дестабилизираща, като доставките на оръжия помагат за подхранването на конфликта, превърнал се в катастрофа за страната, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Капитан-лейтенант Тодор Николов Цонаков

10.09.2023, 14:02

Историята обикновено отразява значими събития, разказва за бележити личности, прославили се със своя героизъм и саможертва или с новаторското си мислене. Обикновените хора, които без шум изпълняват задълженията си, рядко намират място в нея.
Настоящият разказ е за Тодор Цонаков - морски офицер, участник във войните за национално обединение от 1912 - 1918 г. В тези войни той не се отличава в бойни действия, но пресъздава значими епизоди от тях в картини и рисунки.
Данните за него са основно от служебния му списък като морски офицер и от съхранените във фонда на Военноморския музей документи, писма, снимки и репродукции на негови рисунки.
Тодор Николов Цонаков е роден на 14 октомври 1869 г. в Русе. Начална морска подготовка получава в Мореходните класове към Петербургския речен яхтклуб. За постъпване в тези класове, освен свидетелство, че умеят да четат и пишат, от кандидатите се изисква и свидетелство за проведени предварителни плавания. С предимство са тези с по-голям морски плавателен стаж, като се предпочита службата на ветроходите, пред тази на параходите.

Тодор Цонаков плава на руската военна тримачтова винтова шхуна „Компас“ от 26 май 1890 до 5 септември 1890 и на руския военен крайцер II ранг „Азия“ от 6 май 1892 до 28 септември 1892 г......Прочети още

 
 

Исторически календар

10.09.2023, 08:38

На 10 септември 1905 г. в с. Поповяне, Самоковско, е роден Кръстю Антонов Атанасов.

Завършва основно училище в съседното село Ковачевци, а гимназия в Самоков. От 1921 г. учи в Морското училище във Варна. Заедно с група ученици се явяват на летище Казанлък, за да помагат като аеромонтьори. Младият Кръстьо Атанасов се запалва по авиацията и три пъти кандидатства в Авиационното училище. На третия опит е приет и през 1928 г. полага първия си пилотски изпит. Завършва Военното училище в София на 6 август 1932 г., 51-ви випуск и получава чин подпоручик. Поручик от 3 октомври 1935 г., капитан от 6 май 1941 г., майор от 1ноември 1944, подполковник от 9 август 1945 г.
Изпратен в Полша през 1934 г., където се обучава в школа за висш пилотаж. Веднага след завръщането си е назначен за инструктор в Изтребителната школа в Пловдив, а след това за началник на Висша изтребителна школа – Карлово.
През 1940 г. е определен за командир на 682-ро ято, въоръжено с най-новите изтребители Месершмит 109 Е. От 1942 г. е началник на Школа за висш пилотаж в Долна Митрополия. На 9 август 1944 г. става командир на 3/6 изтребителен орляк на мястото на заболелия капитан Чудомир Топлодолски. Във въздушни боеве в група има свалени два тежки бомбардировача и два повредени. След 9 септември 1944 г. командва Изтребителния полк и участва до края на Втората световна война в бойни полети за осигуряване бомбардировъчната, щурмовата авиация и сухопътни войски.
Полковник Кръстю Атанасов се пенсионира през 1948 г. като най-възрастния летец-изтребител до този момент във Въздушни войски, награден е с два ордена „За храброст”. Умира на 3 април 1978 г.

 
 

 

Над 350 военнослужещи ще участват в съвместната подготовка „Родопи 23“

09.09.2023, 12:27

От 11 до 21 септември 2023 г. ще се проведе съвместна  подготовка „Родопи 23“.  В нея ще вземат участие повече от 350 военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк – Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив,  24-та Авиобаза–Крумово, Чешката република, Италианската република и САЩ.
Съвместната подготовка ,,РОДОПИ 23“ се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината.
По време на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация.
Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.  ,,РОДОПИ 23“ ще се проведе  под ръководството на командира на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов. За директор е назначен майор Владимир Сариев – ВРИД НЩ на 101-ви алпийски полк.
Учението ще се проведе на територията на с. Момчиловци и с. Кутела, община  Смолян и с. Манастир, община Лъки.
Източник: landforce.armf.bg

 

9 септември - повратна дата в историята ни

09.09.2023, 09:13

На 9 септември се навършват 79 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя обществото.
За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна - премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция".
След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".
След 1944 година, 9-ти септември се отбелязва като Национален празник на Народна република България до 1990-та година.

*********

България се присъединява към Антихитлеристката коалиция.

На 9 септември 1944 г. отговорността за бъдещето на страната преминава в ръцете на Отечествения фронт. Получил подкрепата на СССР, САЩ и Великобритания, кабинетът на Кимон Георгиев се ангажира да спаси България от поредната национална катастрофа като я присъедини към Антихитлеристката коалиция. По време на разговорите между представители на новото българско правителство и командващия 3-ти украински фронт маршал Фьодор Толбухин, проведени на 10 септември в румънския гр. Черна вода, се разискват условията за примирието и участието на България във войната против Германия. Предложеното от българската делегация военно съдействие е прието и от 18 септември Българската армия преминава в оперативно подчинение на командващия 3-ти украински фронт. Българо-югославското военно взаимодействие е узаконено с подписаното на 5 октомври 1944 г. в гр. Крайова, Румъния, Споразумение между председателя на Националния комитет за освобождение на Югославия маршал Й. Б. Тито и министъра без портфейл Добри Терпешев. То дава възможност на България да воюва срещу Германия и да постигне по-благоприятни позиции при обсъждането на мирния договор. Процесът на присъединяване завършва с подписаното в Москва на 28 октомври 1944 г. Съглашение за примирие между правителството на България, от една страна, и правителствата на Съветския съюз, Великобритания и САЩ, от друга.

 

Боевете на 15-а пехотна охридска дивизия при Прилеп

09.09.2023, 09:04

Български войници на Охридското езеро, май 1941 г.От 9 септември 1944 година 5-а армия в Македония започва да се оттегля към довоенните граници, при което се стига до стълкновения с германски части и съединения. Особено ожесточени боеве в района на Прилеп водят 15-и дивизионен артилерийски полк и две дружини от 45-и и 54-и пехотен полк в състава на 15-а пехотна дивизия.
Командирът на дивизията полковник Димитър Младенов решава да води упорита отбрана до пристигането в Прилеп на другите части от дивизията, след което да продължи изтеглянето към заповядания район. По негова заповед на 9 септември войските на Прилепския гарнизон нападат немския батальон „Щрошке“ и пленяват 300 души, 60 моторни коли и складовете му. Немското командване оценява, че войските на 15-а пехотна дивизия сериозно застрашават оттеглянето на групата армии „Е“ и от 10 до 16 септември привлича допълнително към Прилеп три батальона, два артилерийски дивизиона и други сили, от които формира бойните групи „Гулман“ и „Пабст“. При поддръжката на изтребително-щурмова авиация тези бойни групи в продължение на 4-5 дни атакуват частите на 15-а пехотна дивизия. На 19 септември основната група на дивизията начело с командира полковник Димитър Младенов напуска Прилеп и заема за отбрана превала Мукос, с. Ореховац и прохода Плетвар. На 21 септември под прикритието на 10-и граничен участък българските части започват да се оттеглят към Велес. През следващия ден групата преминава р. Вардар между Велес и Градско и движейки се южно от Щип, се насочва към планината Плачковица. На 30 септември дивизията се съсредоточава в района на гара Симитли.
От 9 до 23 септември 1944 г. Прилепският гарнизон блокира пътя Прилеп – Велес и спира изтеглянето на шест германски дивизии от групата „Е“ към Белград. При изтеглянето си от Вардарска Македония 15-а пехотна дивизия губи 138 убити, над 200 ранени и около 4500 пленени при Битоля. Загубите на противника възлизат на 1350 убити, ранени и пленени.

 

Създателят на първата българска картечница

09.09.2023, 09:00

Капитан Христо Николов Спасов е роден през 1894 г. в Самоков.

През 1900 г. баща му – останалият без работа гайтанджия Никола Спасов Чешмеджийски, заедно жена си и четирите си деца (две момчета и две момичета) се преселва от Самоков в софийския квартал Лозенец и започва работа като шлосер във Военния арсенал. Покрай баща си малкият Христо надниква в тайните на оръжията и за пръв път прави от отпадъчни материали малък топ, който изпробва пред приятелите си от махалата.
Той завършва гимназия и през 1912 г. постъпва в подготвителен клас на Военното училище. През Първата световна война (1915-1918 г.) Христо получава офицерско звание подпоручик и е назначен за взводен командир в картечна рота.
На фронта вижда как с развети бойни знамена българските роти и дружини атакуват на нож противника. Те са близо до първите му окопи, когато отсреща затракват смъртоносно вражеските картечници, подавят атаката и принуждават нашите атакуващи вериги да залегнат. Френските картечници «Хочкис", «Пюто" и «Сентетиен" стрелят с дълги редове, без прекъсване, а българските «Максим» отказват периодично и блокират........Прочети още

 

“Оръжие да не се използва”: Как СССР обявява война на България

09.09.2023, 08:56

По повод тоталното разделение сред българите 79 години след промяната на 9 септември 1944 г. и предизвикалата много коментари позиция на нашето Външно министерство, че „Съветската армия е окупирала България“, предлагаме един интересен коментар на известния руски автор Дмитрий Окунин за случилото се в онези години.
Преди 79 години Съветският съюз обявява война на България. Ответна нота от страната, в която бушува вътрешна политическа криза няма. Части от Червената армия навлизат на нейната територия, без да срещнат съпротива. И само след четири дни, в резултат на преврат, организиран от антифашистите под ръководството на комунистите, на власт идват просъветските сили. Ето и подробности за онези събития тогава........Прочети още

 
 

На този ден преди 61 години в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба са доставени първите балистични ракети

09.09.2023, 08:48

Министерството на отбраната на Русия преди време публикува официални данни за загубите на съветски граждани в Куба по време на острата фаза на Карибската криза. По данни на ведомството, от 1 август 1962 година до 16 август 1964 година в Куба са загинали 64 съветски граждани.
Проведената операция е отговор на разполагането на американски ракети в Турция и Италия, а също на заплахата от американското военно нахлуване в Куба. По-рано точният брой загуби на съветски военнослужещи по време на операцията не са публикувани.
Точно преди 61 години, на 9 септември 1962 година, в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба бяха доставени първите съветски балистични ракети, след което СССР достави и ядрени бойни глави за тях. Прехвърлени са два вида балистични ракети със среден обсег на действие: Р-12 (с радиус над 2 хиляди километра) и Р-14 (над 4 хиляди километра) с ядрени бойни глави с мощност 1 мегатон всяка. Общо е било планирано да се развърнат 40 РСД (24 единици Р-12 и 16 - Р-14).
Идеята за разполагането на ракети с ядрени бойни заряди принадлежи на първия секретар на ЦК на КПСС и председател на Съвета на министрите на СССР Никита Хрушчов. - Още за операция „Анадир“

 
 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в многонационалното учение „SABER JUNCTION 23”

08.09.2023, 22:07

Механизирана рота с 10 единици бойна техника и наблюдатели от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски участва в съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 23”, съобщават от КСВ. То се провежда на тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия, и в него участват над 4000 военнослужещи от над 14 държави-членки на НАТО и партньори на Алианса. Темата на учението е: „Провеждане на стабилизираща операция в зоната за отговорност”. Основната му цел е повишаване на съвместната подготовка и оперативната съвместимост на държавите-членки на НАТО и страните-партньори.
Старши офицер на българските военнослужещи е капитан Валентин Кренев, а командир на ротата - старши лейтенант Динко Маврудиев.
Военнослужещите проведоха тактико-строеви занятия от 2 до 6 септември като подготовка за участието в многонационалното учение.

 

Депутатите обсъдиха годишния доклад на военното разузнаване

08.09.2023, 15:11

На закрито заседание Народното събрание обсъди  доклада за дейността на Служба „Военно разузнаване“, пряко подчинена на министъра на отбраната, през 2022 г.  В документа е анализирана стратегическата среда на сигурност, очертани са тенденциите и са формулирани прогнозите за развитие на обстановката в регионален и международен мащаб. В доклада има  подробен отчет за предоставения разузнавателен продукт през годината. Отчетени са резултатите от разузнавателната и военнодипломатическата дейност, сътрудничеството с разузнавателните структури на НАТО и ЕС, координацията на разузнавателния процес във въоръжените сили, осигуряването на разузнавателна поддръжка на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии на ООН, НАТО и ЕС, както и осигуряването на защитата на класифицираната информация, вътрешната сигурност и контраразузнавателното обезпечаване на оперативно-разузнавателната дейност. Депутатите получиха и информация за управлението и изразходването на материалните и финансовите ресурси. Целта на доклада е да подпомогне вземането на управленски решения в сферата на националната сигурност и отбраната с оглед на гарантиране на защитата на националните интереси на Република България.
На същото заседание бяха обсъдени годишните доклади на ДАНС и ДА „Разузнаване“. Народното събрание отхвърли доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Според него през 2022 година е продължила тенденцията към намаляване броя на хората, спрямо които са използвани такива средства. Най-голямо намаление се отчита при исканията за разкриване на престъпления, извършвани от организирани престъпни групи, и по исканията на дела, подсъдни на закрития вече Специализиран наказателен съд.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Контраадмирал Михайлов участва в конференция „SEA BREEZE 23-2” в град Констанца

08.09.2023, 08:47

На 5 и 6 септември в град Констанца, Република Румъния, се проведе планираща конференция на командирите в рамките на учението „SEA BREEZE 23-2”, в която участва контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.
Конференцията беше организирана от Военноморските сили на Република Румъния, съвместно с Шести американски флот, като в нея взеха участие и командирът на Обединеното морско командване на НАТО, командващият на Военноморските сили на Украйна, представители на Командванията на Военноморските сили на Турция и Великобритания, командващият на Френския флот в Средиземно и Черно море.
На форума бяха обсъдени важни теми, касаещи морската сигурност в Черноморския регион, актуалната обстановка, свързана с променящата се среда за сигурност, минната опасност – перспективи, възможности и задълбочаване на регионалното сътрудничество между черноморските държави.
По време на събитието бяха организирани двустранни срещи между ръководителите на участващите делегации, на които се обсъдиха въпроси от взаимен интерес.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за освобождението на Добруджа

08.09.2023, 08:40

На 7 септември 2023 година, по случай 107-та годишнина от Добричката епопея, представителна част от Военноморските сили участва във военен ритуал на Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа, издигнат край с. Козлодуйци, Добричка община.
Строят на почетния караул беше приет от капитан I ранг Костадин Димитров, заместник-командир на Военноморска база Варна.
Свещеници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва, след което пред паметните плочи на мемориала бяха положени венци и цветя. Оркестрант от Представителния духов оркестър на Военноморските сили изпълни траурен сигнал, а присъстващите на ритуала отдадоха своята почит към загиналите герои с едноминутно мълчание.
На тържественото събитие присъстваха представители на държавната и местна власт, на неправителствени организации и съюзи, жители и гости на селото.

 

Вижте първите руски подводници

08.09.2023, 08:17

Руските инженери и подводничари от XIX в. са пионерите, които се престрашават да навлязат в дълбините с първите предшественици на съвременните подводници.
Макар наистина животът да се е зародил в моретата, хиляди години те са постоянен източник на голяма опасност и обаяние заради загадката, която крият.
При все това водните маси винаги са били полезна функция за военните, предлагайки им възможност да извършат внезапни атаки и след това незабелязано да се оттеглят.
Дори войските на Александър Македонски използват куполи, пълни в въздух, за да се движат под водата с разузнавателни цели. Бойците на древна Рус пък дишат през тръбички, докато са скрити в засада край брега на някоя река.
Също ката самолетния парашут, подводният апарат, който се движи самостоятелно, е създаден преди векове от изобретателни мечтатели. В началото на XVIII в., през епохата на техническите иновации и създаването на имперския флот по време на управлението на Петър Велики, един дърводелец на име Ефин Никонов работи по създаването на "таен кораб" от този тип......Прочети още

 
 

Защо британски войски нападат Русия през 1918 година?

08.09.2023, 08:13

Войници на Негово Величество се сражават срещу Червената Армия на север и на юг в Русия, в Средна Азия, Кавказ и в Далечния изток. Боеве се водят и в град Царицин, който след няколко десетки години ще стане известен на цял свят като Сталинград.  
Причината за интервенцията на държавите от Антантата в Русия по време на заключителния етап на Първата световна война изобщо не е ненавистта към комунизма, макар тя също да изиграла роля.
Главният мотив е била политиката на дошлите на власт болшевики, които обявяват курс на оттегляне на страната от войната срещу Централните държави........Прочети още

 
 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров

08.09.2023, 08:11

Днес се навършват се 155 години от рождението генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров. Той се ражда на 8 септември 1868 г. в София.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец. Завършва Военното училище в София (1889). Служи в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Командва рота в 1-ви пехотен Софийски полк (1900) и служи във Военното училище (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на дружина в 14- ти пехотен Македонски полк. По време на Първата световна война (1915-1918) е комендант на София. От 1916 г. е командир на 1- ви пехотен Софийски полк, с който се сражава в Добруджа, а през следващите години на Южния фронт. Произведен е в чин генерал-майор.
След войната командва 1- ва пехотна Софийска дивизия (1919-1921), а по-късно е назначен за началник на Софийския гарнизон (1923-1929). Умира в София на 6 април 1941 г.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл.; орден „Св.Александър” I ст.; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на военна лента, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 
 

8 септември: Преди 79 г. войските на 3-ти Украински фронт навлизат в България

08.09.2023, 08:07

На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната. Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.
Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени............ Прочети още

 
 

Трета смяна кандидат-резервисти влезе в Националния военен университет „Васил Левски"

08.09.2023, 08:00

64 млади мъже и жени, избрали срочната служба в доброволния резерв на Българската армия ще преминат трите етапа на военна подготовка в Националния военен университет „Васил Левски". Обучението им ще приключи в началото на март следващата година, съобщават от учебното заведение.
35 от кандидат-резервистите, които ще се обучават в Националния военен университет във Велико Търново бяха посрещнати от началника на центъра „Професионално и продължаващо обучение" полковник Стефан Маринов. 29 са пожелали да се обучават в район Шумен.
През първия месец резервистите преминават начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификация „Автоматчик" във Велико Търново и квалификация „Номер от разчет" за Шумен. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

САЩ притежава цялата МиГ серия на Русия по време на Студената война

07.09.2023, 22:54

По време на Студената война, когато СССР започва да вади малко по-модерни изтребители и да притеснява запада с факта, че най-вероятно най-накрая наваксва в една особена ниша – авиацията. МиГ-29 е машината, която за първи път впечатлява американците, но ще отнеме малко време, преди да разберат, че СССР има добри и елегантни решения, но машината им има сериозни проблеми в други.
Оказва се, че когато едната страна покаже ново оръжие, другата е готова всячески да вземе един изтребител и да го изследва подробно. През 1997 г. МиГ-29 успява с лекота да настигне американските самолети и точно това повдига много въпроси, а един особено важен е: кой ще е по-бързият? Дали това ще изисква от САЩ да произведе по-добра машина, която да отговори на високата конкуренция. МиГ-29 е маневрен и доста смъртоносен за времето си, разполага с добри самонасочващи се ракети и заковава мишените от много странни и дори невъзможни ъгли. След като СССР колабира, американците успяват да закупят 21 изтребителя МиГ-29 от 4-то поколение, които да изследват.......Прочети още

 

След "счетоводната грешка": Пентагонът прави одит за допълнителните милиарди военна помощ за Украйна

07.09.2023, 20:44

Пентагонът планира да извърши проверка на счетоводните отчети на въоръжените сили на САЩ относно военната помощ за Украйна, която е увеличена заради "счетоводна грешка", пише Breaking Defense.
Главният инспектор на Пентагона планира да извърши одит на счетоводните книги на Департамента по отбраната на САЩ за да се увери, че всичко е било наред след решението на министерството по-рано тази година да увеличи военната помощ за Украйна, след като по същество е открило 6,2 млрд. долара (11.40 млрд. лева) поради "грешки в оценяването" на оръжията, предназначени за Украйна, според ново писмо на главния инспектор.
"Целта на този одит е да се определи обхватът и въздействието на промяната на оценката от март 2023 г. за оценяване на активите, предоставени по силата на президентските правомощия за изтегляне на средства (програмата Presidential Drawdown Authority (PDA)), да се определи дали компонентите на Департамента са следвали настоящата политика при актуализиране на стойността на артикулите, предоставени на Украйна чрез PDA, и да се оцени дали настоящата политика за оценяване на PDA е в съответствие с федералните закони и разпоредби", пише службата на Главния инспектор на Пентагона в писмо от 5 септември, адресирано до главния счетоводител на Пентагона, заедно с генералните одитори на няколко служби.
Службата дава на министерството и службите пет дни, за да изберат своите служители, които да отговорят на въпросите.
Одитът се извършва в момент, когато на Капитолийския хълм се разгаря политическа борба за бюджета и за това дали американските средства и оръжия трябва да продължат да постъпват в Киев. Според говорител на военното ведомство на САЩ към 29 август за Украйна са останали на разположение приблизително 5,75 млрд. долара (10.58 млрд. лева) от възстановените средства по президентската програма за съкращения. Тази сума е намалена със 175 млн. долара (321.90 млн. лева), когато администрацията на Байдън обяви нов пакет военна помощ, предназначен за Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нови правила ще дадат на Европа повече пространство за военни разходи

07.09.2023, 17:20

Европейският съюз е близо до това да договори клауза в преработените си фискални правила, за да позволи допълнителни разходи за отбрана на фона на продължаващата война в Украйна, съобщават официални представители пред Ройтерс, запознати с хода на разговорите.
Европейските фискални правила подкрепят единната валута, използвана от 20 държави, ограничавайки правителствените вземания. Те задават таван на бюджетния дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и на държавния дълг от 60% от БВП. По правило Европейската комисия трябва да започне дисциплинарни мерки при нарушаване на тези ограничения.
В момента само девет държави от ЕС изпълняват критериите на НАТО за разходи за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт, като четири от тях – Финландия, Румъния, Унгария и Словакия – са над този праг едва от 2023 г.
Франция, Германия и Италия – най-големите европейски икономики – са под прага на НАТО.
След руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. много европейски държави, съседни на Русия, поискаха разходите за отбрана да бъдат изключени от изчисленията на ЕС за дефицита.
„Това не бе прието, но има споразумение, според което макар разходите за отбрана все още да са част от изчисляването на дефицита, Комисията ще категоризира такива разходи като „релевантни фактори“, което позволява да не започва дисциплинарни мерки дори и 3-процентното ограничение да е прескочено“, посочва европейски дипломат, близък до разговорите.
Правителството в Берлин се ангажира с целта на НАТО от 2%, но това ще стане до 2027 г. и с помощта на специален фонд за 100 млрд. евро за модернизирането на германските въоръжени сили.
Опозицията срещу пълното изключване от европейските изчисления идва от притесненията, че разходите за отбрана може да се окажат прекалено обширна категория, което да помогне за прикриването на редица други ежедневни разходи.
Като се уточнява, че разходите за отбрана ще бъдат само „релевантен фактор“, което може да помогне за избягването на дисциплинарни мерки, новите правила ще оставят на преценката на Комисията кои разходи да се приемат и кои не.
„Досега не съм чул „не“ от никого, включително германците, по този въпрос“, коментира друг дипломат, близък до разговорите. „Надявам се, че по отношение на отбраната можем да се договорим за някакви ограничени възможности, особено за страни с фискално пространство“, допълва запознатият.
Предложението е спечелило подкрепата на комисията финансови представители на страните членки на ЕС, които търсят начини за реформиране на бюджетните правила. Те са замразени от 2020 г., за да позволят повече вземания в периода на пандемията и последвалата енергийна криза, но ще бъдат върнати обратно в сила от 2024 г.
Европейските финансови министри се очаква да имат дискусия за промените в правилата следващата седмица и после отново през октомври, като надеждата е да се постигне сделка до края на годината, въпреки че за някои този краен срок е много амбициозен.
Преди да се върнат отново в сила, европейските правителства искат правилата да отразяват новата икономическа реалност на завишен държавен дълг и нужни инвестиции, за да се направят икономиките по-зелени и дигитални.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военните моряци участваха в тържественото отбелязване на 138-та годишнина от съединението на България

07.09.2023, 08:46

На 6 септември 2023 година Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в градовете Варна и Бургас.
Във Варна с военен ритуал бяха положени венци и цветя  пред „Паметник на приморци, загинали в Сръбско-българската война през 1885 г“. Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, прие строя на  почетния караул. Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите войни. След тържествения марш пред паметника на приморци, Представителният духов оркестър поведе шествие по бул. „Мария Луиза“ до сградата на Държавен архив – Варна, където пред паметната плоча на княз Александър Батенберг, също бяха положени венци и цветя.
За втора поредна година Община Варна, доброволци и членове на патриотични съюзи, организира историческа възстановка на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно във Варна, на това място, то е официално обявено от княз Александър Батенберг.
На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, на Варненска и Великопреславска митрополия, командири на военни формирования, офицери от Щаба на ВМС, членове на военно-патриотични и родолюбиви съюзи и организации, граждани и гости на града.
В Бургас празничните прояви започнаха с тържествено издигане на националното знаме на площад “Атанас Сиреков”.
Пред сградата на общината бяха построени представителни блокове от състава на Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка и Военновъздушните сили.
Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, флотилен адмирал Велко Велков.
Отбелязването на празника продължи с военен  ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на 24–ти Пехотен черноморски полк пред Военен клуб – Бургас. Заупокойна молитва в памет на загиналите български войни отслужиха свещеници от Сливенска митрополия.
На тържествените церемонии присъстваха представители на държавната и местна власт, командири на военни формирования от Бургаския гарнизон, членове на военно-патриотични организации, граждани и гости на града.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Словакия изпраща до 500 военни на границата с Унгария заради нарасналия приток на мигранти

07.09.2023, 08:40

Словашките власти ще изпратят до 500 войници, за да помогнат за контрола на мигрантите, прииждащи от Унгария, предаде Ройтерс. Новината съобщи министър-председателят на Словакия Лудовит Одор.
В Словакия се наблюдава рязко нарастване на броя на мигрантите, предимно от Сирия, които са навлезли в ЕС основно през унгарско-сръбската граница и се насочват към по-богатите страни, главно Германия.
Увеличаването на броя на мигрантите преди студените есен и зима съвпада с планираните за 30 септември избори в Словакия и привлича вниманието на политиците, докато в малките градове по южната граница на страната все повече бежанци спят из парковете и по спортните площадки.
Премиерът Одор заяви, че е невъзможно да се затвори границата с Унгария, но войниците ще помогнат на полицията да регистрира мигрантите както и да патрулират в градовете в граничната зона.
“Бих искал да уверя гражданите, че все още говорим за транзитна миграция”, заяви Одор след заседание на правителството днес.
Министерството на вътрешните работи съобщи вчера, че броят на задържаните нелегални мигранти в Словакия е нараснал с девет пъти през тази година, до над души 27 000.   
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

07.09.2023, 08:15

На 7 септември 1940 година България си възвръща Южна Добруджа. След премахването на ограничителните военни клаузи през 1938 г., възвръщането на Южна Добруджа се превръща в главна стратегическа цел на българската външнополитическа програма за мирна ревизия на Ньойския договор.
Основен обект на дипломатическата акция е Германия, която оказва силен натиск върху Румъния и я принуждава да се съгласи на преговори по Добруджанския въпрос, започнали на 19 август 1940 г. в румънския гр. Крайова. В състава на българската делегация, предвождана от пълномощния министър Светослав Поменов, са включени командващият 3-та армия генерал-лейтенант Георги Попов и началникът на Оперативното отделение полковник Иван Попов. Участието им в българо-румънските преговори допринася за очертаването на граничната линия в зависимост от топографските и тактическите условия и изгодите за отбраната на страната.
На 7 септември 1940 г. в 15. 20 ч. двете страни подписват договор, който възстановява границата между България и Румъния от 1912 г. и донася националното освобождение на Южна Добруджа. Към Отечеството е възвърната територия от 7696 кв.км, населена изключително с българи и отнета с Ньойския договор (1919) в противовес на всякакви исторически и етнически реалности.
Възвръщането на областта е сред най-значимите събития в живота на Третата българска държава и остава единствената териториална придобивка за страна от Тристранния пакт, призната от държавите на Антихитлеристката коалиция.
7 септември 1916 година е денят, в който Добрич бе България. Тогава е кулминацията на боя при Добрич, по-известен като Добричката епопея. Боевете обхващат дните от 5 до 7 септември 1916 г. Тогава Българската армия се сражава в хода на Първата световна война. В него части от Трета Българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.
През септември 1916 г. Южна Добруджа получава своето освобождение благодарение на победоносния ход на Българската армия, активно подпомагана от местното население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея, е едно от най-великите дела за свободата на България, пред което днес признателните потомци сведоха чела в знак на признателност.

 

 

Германия ще създаде наследник на танка „Леопард 2“, съобщи в. „Ханделсблат“

06.09.2023, 22:44

Германия е подписала споразумения с Италия, Испания и Швеция за разработването на наследник на танка „Леопард 2“, съобщи днес германският бизнес всекидневник „Ханделсблат“, цитиран от Ройтерс.
Разработката ще се ръководи от германските оръжейни производители Краус-Мафеи Вегман (Krauss-Maffei Wegmann/ KMW) и „Райнметал“ (Rheinmetall), които създадоха „Леопард 2“.
Информацията на „Ханделсблат“ се позовава на неназовани източници от сферата на промишлеността и политиката.
Ако съобщението бъде потвърдено, това ще е удар за Франция, която през 2017 г. се договори с Германия да разработят съвместно танк, който да наследи германския „Леопард 2“ и френския „Льоклер“. Проектът обаче е спъван от закъснения и разногласия, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Армения обяви, че идната седмица ще проведе съвместни военни учения със САЩ

06.09.2023, 22:40

Армения съобщи днес, че идната седмица ще бъде домакин на съвместни военни учения със САЩ, което вероятно ще раздразни Русия, предаде Ройтерс.
Арменското министерство на отбраната каза, че целта на ученията „Игъл партнър 2023“, които ще се проведат от 11 до 20 септември, са да подготвят арменските сили за участие в международни миротворчески мисии.
Не беше съобщено колко американски и арменски войници ще се включат в „Игъл партнър 2023“.
Русия има военна база в Армения и смята себе си за водеща сила в региона на Южен Кавказ, който до 1991 г. беше част от Съветския съюз.
Москва поддържа миротворчески сили в региона, които следят за спазване на споразумението, сложило край на войната между Армения и Азербайджан през 2020 г., втората между двете съседни държави след разпадането на СССР.
Арменският министър-председател Никол Пашинян каза в интервю за италиански вестник през отминалия уикенд, че Русия не е успяла да защити Армения срещу по думите му продължаващата агресия на Азербайджан. Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна не й позволява да посрещне всички нужди на Армения в сферата на сигурността.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза вчера пред журналисти, че не е съгласен с думите на Пашинян.
„Русия е напълно неразделна част от този регион“, посочи Песков. „Русия играе последователна, много важна роля в стабилизирането на ситуацията в този регион…и ние ще продължим да играем тази роля“.
Източник: bta.bg

 

САЩ извършиха опит с междуконтинентална балистична ракета

06.09.2023, 20:25

Съединените щати извършиха успешен опит с междуконтинентална балистична ракета днес, предаде Франс прес, като се позова на командването на американските военновъздушни сили. - (видео)
Русия е била уведомена предварително за опита, за да бъде избегнато каквото и да било повишаване на напрежението в разгара на войната в Украйна.
Ракетата "Минитмен 3" е била без бойна глава. Тя е била изстреляна тази сутрин от военновъздушната база "Ванденберг" в югозападния американски щат Калифорния.
"Това пробно изстрелване е част от рутинни тестове и периодични операции, предназначени да демонстрират, че ядрените средства за възпиране на Съединените щати са сигурни, обезопасени, надеждни и ефективни", отбелязаха американските ВВС. В комюникето се посочва, че "изпитания от този вид са били извършени повече от 300 пъти и нямат нищо общо с текущите световни събития".
Американските ВВС все пак са уведомили предварително Русия.
На въоръжение от повече от половин век, "Минитмен 3" е единствената ракета с наземно базиране в ядрения арсенал на САЩ, посочва АФП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Армията не само е в готовност, но помага на пострадалите при наводненията

06.09.2023, 20:00

"Вертолетите от авиобаза "Крумово" бяха в 10-минутна готовност за излитане и оказване на помощ по въздуха. Високопроходима техника също беше приведена в готовност. Самолет "Спартан" беше готов за излитане. Заедно с модул от Софийска община - Дирекция "Аварийна безопасност и превенция", с които тренираме редовно. Нашите първоначални усилия бяха към търсене и спасяване. Не постъпиха искания за такива действия и насочихме действията си към логистика. Доставяхме имуществото, осигурено от БЧК. Няколко камиона действаха до полунощ". Областните управители са тези, които осъществяват координацията и връзката с държавните органи.
Това заяви пред БНР началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и категорично подчерта: "Армията винаги е готова да окаже помощ на населението!".
Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби от военноморска база "Атия" е на терен и координира евентуални действия на армията, съобщи адмирал Ефтимов.
"Описват се щетите и усилията ще бъдат насочени към възстановяване. Въпрос на преценка е с какво армията може да се включи в това. Имаме специализирана техника и хора, ще се прецени обстановката и най-ефективно координиране за изразходване на наличния ресурс", обясни той.
Адм. Емил Ефтимов подчерта, че ако има отправено искане за помощ с високопроходима техника, веднага биха изпратили: "В готовност сме да помогнем, имаме дежурни сили и средства, следим обстановката. Единственото, което беше поискано от нас, беше за логистика и транспортни средства, готови сме да окажем още".
Вчера след постъпило искане от областния управител на Област Бургас и при постоянна координация с Министерския съвет и ангажираните държавни структури, бяха приведени в готовност за оказване на помощ на пострадалите от наводненията в община Царево модулни формирования от Българската армия за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, както и военни хеликоптери от 24-а авиобаза – Крумово за търсене и спасяване от въздуха и военнотранспортен самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база  за транспорт на модулен екип за борба с наводненията на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, съобщава Пресцентърът на МО.
До полунощ с високопроходима техника от военното формирование от състава на Командване за логистична поддръжка в град Бургас, са транспортирани до бедстващите райони 8 тона сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от Българския червен кръст и Община Царево.
Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и превоз на товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево и възможностите на Българската армия.
Източник: https://otbrana.com

 

Преди 138 години Българската армия защити Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06.09.2023, 19:57

Съединението на 6 септември 1885 г. нямаше да бъде успешно, ако Българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора, който дойде от запад, посочи премиерът акад. Николай Денков. Той участва честването на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София. „Трябва да гледаме нашите идеали, интереси и да не се подчиняваме на чуждите, защото както показват историческите факти, доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на съединението ѝ. Затова трябва да помним този урок и нашия национален идел не съответства на интереса на чуждите държави", заяви още министър-председателят.
В церемонията с участието на Националната гвардейска част се включиха още министърът на отбраната Тодор Тагарев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев и много граждани. Военно-патриотичните организации бяха представени от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на Столичното дружество „Военноинвалид“ Емил Гуджев, председателя на организацията на СОСЗР в район „Възраждане“ полковник от запаса Тодор Тодоров и членове на Съюза на ветераните от войните на България.
Церемонията бе организирана от Столична община. За Съединението, като исторически факт и посланията му към днешно време говори проф. Веселин Янчев. В програмата участваха още вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша поръча 23 батареи от зенитно-ракетната система Narew със зенитни ракети CAMM-ER

06.09.2023, 14:40

На 5 септември 2023 г., по време на откритата в Киелце (Полша) отбранително-индустриална изложба MSPO-2023, министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак одобри договори с полския консорциум PGZ-Narew за доставка на полската армия на основните елементи на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег Narew в съответствие с рамковото споразумение от 2021 г. - (видео)

Първият договор предвижда доставка на 138 самоходни пускови установки iLauncher за 46 зенитно-ракетни комплекса Narew (по три пускови установки) и съответно 23 батареи (по два ЗРК във всяка). Вторият - договорът предвижда доставка на "повече от 1000" зенитни управляеми ракети MBDA CAMM-ER със среден обсег и допълнително оборудване, заедно с трансфер на технологии. Доставките са планирани от 2027 до 2035 г.

 

Българската армия и днес е в готовност да оказва помощ на пострадали от наводненията в област Бургас

06.09.2023, 13:04

Вчера, 5 септември, след постъпило искане от областния управител на Област Бургас и при постоянна координация с Министерския съвет и ангажираните държавни структури, бяха приведени в готовност за оказване на помощ на пострадалите от наводненията в община Царево модулни формирования от Българската армия за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, както и военни хеликоптери от 24-а авиобаза – Крумово за търсене и спасяване от въздуха и военнотранспортен самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база за транспорт на модулен екип за борба с наводненията на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.
До полунощ с високопроходима техника от военното формирование от състава на Командване за логистична поддръжка в град Бургас, са транспортирани до бедстващите райони 8 тона сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от Българския червен кръст и Община Царево.
Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и превоз на товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево и възможностите на Българската армия.

 

Концернът "Калашников" ще увеличи производството на ракети и оръжия със 100%

06.09.2023, 09:05

Концернът "Калашников" обяви намерението си да удвои производството на противотанкови ракети 9К121 "Вихър", управляеми 120/122 мм снаряди "Китолов" и ракети за ПВО.
Това решение е взето във връзка с нарастващото търсене на тези видове оръжия на международния пазар и нуждите на въоръжените сили на Руската федерация, съобщават световните издания.
Противотанковата ракета "Вихър" е известна със своята висока точност и способност да поразява противникови танкове и други бронирани машини на големи разстояния. Ракетите от този тип се доказаха като надеждно и ефективно оръжие в редица военни конфликти. - (видео)
Снарядът "Китолов", разработен от концерна "Калашников", също е търсен поради своята универсалност и способността да удря различни видове цели. - (видео)
В допълнение, ракетите за противовъздушна отбрана, включени в продуктовата гама, са предназначени да осигурят противовъздушна отбрана и защита срещу въздушни заплахи на различни височини.
Представители на концерна "Калашников" подчертаха, цитирани от световните издания, че ръстът в производството на оръжия не само ще осигури изпълнението на държавните поръчки за отбрана, но и ще засили позициите на Русия на световния оръжеен пазар.

 

Исторически календар

06.09.2023, 08:48

На 6 септември 1891 г. във Варна е роден Атанас Григоров – създателят на първия български водосамолет. Участва в Балканските войни. От 7 юни до 12 ноември 1917 г. специализира в Германия, а от 21 юни до 31 август в работилницата на аеропланната фабрика Albatros-Flugzeugwerke GmbH, разположена на проливите Категат и Скагерак, където се строят водосамолети.
След завръщането си в България организира ремонтната работилница към водолетище „Пейнерджик“ до Варна. През 1923 г. по настояване на началника на гражданската авиация летецът Асен Агов, Атанас Григоров е назначен в Аеропланната работилница в Божурище. Тук той предлага своя проект за водосамолет.
Машината е построена в Божурище, а за основни материали са използвани липа и ясен. Водосамолетът е двуместен с двигател „Мерцедес“ 150 к.с и развива скорост до 135 км/ч. Максималната далечина на полета е 300 км. През 1924 г. на водолетището край Варна са проведени първите изпитания. С него бързо се набира височина, лесно се изпълняват различни маневри във въздуха, показва стабилност при кацане във вода, а за излитане са му необходими само 50-60 м.
Водосамолетът получава името „Лейтенант Ляпчев“ и е зачислен към Морската въздухоплавателна служба. За жалост експлоатацията му не е дълга. През 1924 г. силна буря разбива вратата на хангара и корпусът и крилата на водосамолета са разрушени така, че тяхното възстановяване се оказва невъзможно.
Атанас Григоров умира през 1959 г.

 

Тутраканската крепост се строи три години, за да падне за 3 дена

06.09.2023, 08:48

Между 2 и 6 септември, преди повече от век, архивите разказват историята за Тутраканската битка или операция, напомняща за един отдавна чакан реванш между България и Румъния. Сражението се води около 5 дена, а резултатът, освен победа, е и възможност за западните медии да погледнат за първи път най-грозното лице на войната. Историята на това сражение започва още през 1913 г. с внезапното нападение на Румъния, която бърза да нападне в гръб и да изпълни своята уговорка от тайния план за унищожаването на страната.
В разгара на Междусъюзническата война ще открием, че румънците наистина успяват да вземат с лекота територия, която дълго време ще стои като отворена рана за обществото, управляващите и войниците. Въпреки съвършената подготовка и желанието за сражение, България за първи път е изтощена от тежките битки и подло предателство, но  реваншът се подготвя и само 3 години по-късно ще открием, че армията бързо ще напомни на гостите, че е време да се върнат от другата страна на Дунав. В този период става ясно, че северната съседка се старае да инвестира средства и хора в укрепването на новите територии, а Тутракан се превръща в една почти съвършена крепост.........Прочети още

 

 

Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници, съобщи в. “Монд”

05.09.2023, 22:30

Франция е започнала преговори с представители на армията на Нигер относно изтеглянето на свои военни части от африканската страна след военния преврат през юли, информира в. “Монд”, цитиран от Ройтерс.
На този етап не е известно нито колко френски войници ще напуснат Нигер, нито кога, уточнява “Монд”. Вестникът се позовава на няколко осведомени анонимни френски източници. Преговорите не се водят с лидерите на пуча, а с офицери от редовната армия, с които Франция си сътрудничи от доста време, допълва изданието.
След военния преврат бившият колонизатор на Нигер – Франция, обяви, че преустановява военното си сътрудничество и прекратява доставките на каквато и да е помощ за страната.
Досега Париж отказваше да реагира на призивите на превратаджиите в Ниамей да изтегли своите 1500 войници, които се намират в Нигер, като продължаваше да признава за законен държавен лидер демократично избрания президент Мохамед Базум, поставен от пучистите под домашен арест.
Ройтерс прави уговорката, че не е получила отговор на запитването си до френското министерство на отбраната относно информациите за преговорите, публикувани от “Монд”.
В събота десетки хиляди демонстранти се събраха пред френска военна база в столицата на Нигер – Ниамей, с искане френските войници да напуснат страната им.
Според “Монд” е възможно някои от френските войници, сега в Нигер, да бъдат преместени на друго място в региона, например в Чад, докато други може директно да се приберат във Франция. Изтегляне от Нигер обаче би било удар по френското влияние в тази част на Африка, след като Франция  вече изтегли военните си части от Мали, където се настаниха руски наемници.
Нигер беше партньор на Франция и САЩ в сферата на сигурността. Двете западни държави използваха африканската страна като база за борба с ислямистката агресия в регионите от областта Сахел в Западна и Централна Африка.
За преговорите на Франция с нигерската армия предаде и Франс прес. Целта на разговорите била “улесняване на придвижването на френските военни ресурси” в страната след военния преврат през юли, извършен от враждебно настроени генерали, съобщават за АФП близки до министъра на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню.
“На местно ниво текат разговори между войници за функционална координация”, казват източниците на АФП, като се уточнява, че “френските сили са били демобилизирани, откакто е било прекратено антитерористичното сътрудничество между двете страни” след военния преврат в Ниамей.
Източниците на АФП също не разкриват вида, мащаба и графика на “движението” на военните части, като те не говорят и за изтегляне на френските части.
Назначеният от хунтата премиер на Нигер, Али Махаман Ламин Зейн, заяви вчера, че в ход са “контакти” за “пределно безболезнено” напускане на пратените от Париж войници.
Генералите пучисти разтрогнаха няколко споразумения за сътрудничество с Франция на 3 август, като едното от тях бе с едномесечно предизвестие, изтекло в неделя. Независимо от това Зейн изрази вчера надежда “да поддържаме сътрудничество – ако е възможно – със страна, с която ни свързват много неща”.
Източник: bta.bg

 

Полша ще отдели 4 процента от своя БВП за отбрана през 2024 г.

05.09.2023, 22:19

Полша, която е съседна държава на Украйна и неин безусловен поддръжник, ще задели повече от 4 процента от своя БВП за отбрана през следващата година, обяви днес президентът Анджей Дуда, предаде Франс прес.
„Следващата година планираме да похарчим 137 млрд. злоти (33 млрд. долара) за отбрана. Това представлява повече от 4 процента от нашия БВП“, каза полският държавен глава на голямо военно изложение в Келце, Южна Полша.
Това увеличение от 4 процента от БВП, които Полша обеща да похарчи през януари тази година, е доста над 2-та процента, изисквани от НАТО.
„Няма цена, която да не си струва да се плати, за да бъде Полша свободна, суверенна и независима и поляците да могат да живеят в сигурност“, добави Анджей Дуда.
Държава членка на НАТО и Европейския съюз, Полша реши да увеличи бюджета си за отбрана на фона на руската инвазия в Украйна.
Съвсем наскоро Полша алармира също за заплахите, отправени, според Варшава, от другия съсед на изток, Беларус, предупреждавайки срещу „провокации“, включващи по-специално наемниците от групировката “Вагнер”, базирани в момента в тази страна.
От началото на конфликта в Украйна Варшава е подписала множество договори за големи покупки на оръжие, главно със САЩ и Южна Корея.
Така в края на август Вашингтон одобри мащабен договор, включващ продажбата на 96 щурмови хеликоптера “Апачи” на Полша на стойност 12 млрд. долара.
Други договори, сключени с американците, включват 32 бойни самолета Ф-35, 366 танка “Ейбрамс” и противоракетни системи “Пейтриът”, а тези с Южна Корея са за хиляда танка K 2, близо 700 самоходни гаубици, 50 бойни самолета ФA-50 и 288 ракетни системи за залпов огън K 239.
Полша закупи също противовъздушни ракети на стойност около 1,9 млрд. британски лири (2,4 млрд. долара) от британския филиал на европейската оръжейна компания “Ем Би Ди Ей”.
Полша също така ще закупи четири норвежки противокорабни ракетни системи на стойност приблизително 1,4 милиарда евро, съобщи днес техният производител компанията “Конгсберг дифенс енд аероспейс”.
Източник: bta.bg

 

Германия е доставила на Украйна новопроизведени боеприпаси за Gepard

05.09.2023, 20:47

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус съобщи, че страната е предала на Украйна хиляди новопроизведени 35 мм боеприпаси за мобилни зенитни ПВО установки Gepard, предаде Украинская правда, като се позовава на съобщение на Министерство на отбраната на Германия.
Германското ведомство отбелязва, че изграждането на производствена линия за  боеприпаси е успешно завършено по-рано от срока, което е позволило първата доставка на петцифрен брой снаряди в Украйна.
"Войната в Украйна ни напомня почти всеки ден, че отбраната на собствената ни страна зависи от противовъздушната отбрана и достатъчното количество боеприпаси. С възобновяването на производството на боеприпаси за Gepard ние се фокусираме именно върху тези два важни аспекта", е коментирал Борис Писториус.
"Радвам се, че стартирахме производството толкова бързо и без бюрократични спънки“, е допълнил той.
Министърът е уверил, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в тези области, като: артилерия, боеприпаси и наземна противовъздушна отбрана.
През февруари 2023 г. министърът на отбраната на Германия обяви, че Rheinmetall ще възстанови производството на боеприпаси за Gepard по поръчка на Федералното министерство на отбраната на Германия.
Подписаният през февруари договор с бюджет 168 милиона евро (332.61 милиона лева) предвижда доставката на общо 300 000 снаряда.
Досега Германия е доставила на Киев 46 мобилни зенитни ПВО установки Gepard. Още шест трябва да бъдат доставени в близко бъдеще.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ЕС е напът да удвои производството на артилерийски снаряди след бавен старт

05.09.2023, 20:27

Производството на артилерийски снаряди в Европа е напът да се удвои, тъй като промишлеността в региона преодолява първоначалните трудности при увеличаването на производството, за да подпомогне военните действия в Украйна и да увеличи доставките на континента, заяви началникът на отбраната на Естония пред Bloomberg.
"Виждаме, че европейските промишлени мощности са се увеличили, така че това е положителна тенденция", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур (на снимката) в интервю. "Вероятно до края на годината - или в началото на следващата година - ще можем да произвеждаме почти двойно повече от това, което произвеждахме в Европа преди една година."
Европейският съюз се стреми бързо да увеличи производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, за да поддържа помощта за Киев и да попълва запасите си. Но години на ограничаване на разходите за оръжия оставиха европейската отбранителна индустрия зле подготвена за бързо увеличаване на производството, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.
Певкур не уточни какви обеми се очаква да достигне индустрията, но в естонски политически документ, изпратен до държавите членки по-рано тази година, се казва, че блокът има капацитет да произвежда около 300 хил. снаряда годишно.
Удвояването на тази цифра би означавало до края на тази година да се произвеждат до 600 хил. снаряда, като производството ще продължи да нараства. По информация от запознат анонимен източник капацитетът се очаква да достигне 1 млн. снаряда през следващата година.
ЕС изостава в изпълнението на ангажимента си да изпрати на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда до февруари - план, приет по-рано тази година по предложение на Естония. Украинските военни спешно търсят повече боеприпаси за контраофанзивата си, в която се опитват да пробият руските отбранителни линии и да завземат окупираните територии.
Досега ЕС е похарчил около половината от 2 млрд. евро, заделени за тези усилия, но е доставил на Украйна само около 224 хил. боеприпаса и 2300 ракети от наличните запаси, заяви в края на август ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.
Представители на ЕС заявяват, че са обезпокоени от факта, че досега държавите членки са изпратили на Украйна само една четвърт от предвидените боеприпаси и няма да успеят да постигнат целта.
Останалата част от финансирането от ЕС е заделена за насърчаване на съвместното снабдяване с боеприпаси от страна на държавите членки на блока. Певкур призова страните да подпишат договори с отбранителни компании за по-нататъшно увеличаване на производството.
"Трябва да използваме всички възможности, за да постигнем тези 1 млн. снаряда" за Украйна, заяви естонският министър по телефона пред Bloomberg.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Сухопътни войски се включват в отбелязването на Съединението

05.09.2023, 13:55

Представителни формирования от Сухопътните войски ще участват в честванията по повод 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщава КСВ
Мероприятията ще започнат на 5 септември, в навечерието на празника от 14.30 ч. с поднасянето на венци и цветя пред Паметната плоча на Конушенската чета в село Конуш и от 16.30 ч. – пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково от военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград.
Вечерта, от 20.00 ч., ще бъде проведена тържествена заря – проверка на площад „Съединение“ пред общината в град Чирпан, в която ще участват военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и 1-ви разузнавателен батальон – Свобода.
Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово ще проведат тържествена заря – проверка в град Съединение от 20.30 ч.
На 6 септември, от 09.30 ч., ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на Пере Тошев, а от 10.30 ч. ще бъде издигнат националния флаг на площад „Академик Николай Хайтов“ в град Асеновград от военнослужещи от 4-ти артилерийски полк.
От 10.00 ч. военнослужещи от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица ще поднесат венци и цветя пред Мемориала на загиналите герои във воините за национално обединение в града.
Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от 10.30 ч., ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ - в град Стара Загора, пред Паметника на героите, загинали за национално освобождение на България - в град Ямбол и пред паметника на Незнайния войн на площад „Съединение“ – в град Хасково.
Военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в град Сливен от 10.00 ч. и пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война в град Русе, от 11.00 ч.
Военнослужещи от 3-то Бригадно командване - Благоевград в знак на признателност ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. от 10.00 ч. в град Враца, а от 11.00 ч. ще положат венци и цветя в градовете Благоевград и Сандански.
От 10.30 ч. ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Съединението в Градската градина в град Чирпан от военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода.
Военнослужещи от 5-то Бригадно командване - Плевен, ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк в града от 11.00 ч.
Военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене ще поднесат венци и цветя пред паметника на 33-ти Свищовски полк в град Свищов от 11.00 ч.
Военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево съвместно с Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков в град Радомир от 18.00 ч.
В град Пловдив представителни формирования от 110-ти логистичен полк – Пловдив и 55-ти инженерен полк – Белене ще участват в тържествена заря – проверка на площад „Съединение“ от 20.30 ч.
Източник: https://otbrana.com/

 

В навечерието на 6 септември: Запасните призовават за запазване на българската държавност

05.09.2023, 13:51

В навечерието на 6 септември, когато ще отбележим 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) призовават за  съхраняване на българската държавност, суверенитет, национална идентичност и култура. По този повод председателят на военно-патриотичната организация генерал от запаса Златан Стойков излиза с обръщение към българите, което е получено в редакцията. „Особено важно е да се консолидират усилията на всички отговорни сили да се противопоставят на организираните действия и системни прояви на  формации, които се легитимират, като инструментариум на външни, чужди сили и интереси за налагането на чужди модели и проекти за асимилация на националната идентичност, сигурност, суверенитет и значими събития от българската история“, се посочва в документа.
Призивът е за съхраняване на българската държавност, суверенитет, национална идентичност и култура, като се акцентира на :
1. Запазване и съхранение на националния суверенитет.
2. Запазване и съхранение на българската история, религиозна и църковна независимост.                                                                
3. Запазване и съхранение на българското нематериално културно историческо наследство.
4. Гарантиране боеспособността и развитието на армията и органите за сигурност.
5. Приемане закон за българският език – корен на българската  идентичност.
6. Създаване на  Национален фонд “Български военни и военноисторически паметници и мемориали” - за съхранение и запазване на българската памет и история, с участието и подкрепата на министерствата на отбраната, културата, финансите, запасното войнство, Българската православна църква, организации, представляващи други вероизповедания, научни институти, историци и интелектуалци с решение на правителството и промяна от Народното събрание на Закона за военните паметници.
Източник: https://otbrana.com/

 

Още за първото българско морско минно заграждение (1912 г.)

05.09.2023, 08:19

За използването на парните катери „Амалия“ и „Войвода“ в началото на Балканската война (1912 - 1913 г.) като катамаран - минен заградител, има публикация, в която съавтор съм и аз. Когато през 2006 г. съвместно с д-р М. Кръстева подготвяхме официалното издание „Военноморските сили на България 1879 - 2006 г.“ (с. 6, 9) това твърдение вече се бе превърнало в азбучна истина. Това, което редактирахме, бе в промяната: вместо „минен плот“ ние приехме „катамаран - минен заградител“. Подобно определение приема Ил. Тодоров (Българските кораби, С., изд. Техника, 1981, с. 58), като използва израза „своеобразен катамаран“. Това определение е по-правилното, защото под „плот“ част от моряшкото съсловие разбира и „сал“.........Прочети още

 

Исторически календар

05.09.2023, 08:12

Дело Жулев e роден на 05 септември 1930 г. в с. Лесичево, Пазарджишко.
Баща му майор Георги Жулев загива в Испанската гражданска война. През 1947 г. като ученик в Пазарджишката гимназия Дело Жулев участва в бригадирското движение при изграждането на ж. п. линията Перник – Волуяк. По това време лети и в пловдивския аероклуб.
През 1948 г. постъпва в летателната школа към Дирекцията на въздушните съобщения в София. Там изпълнява първия си самостоятелен полет на самолет По-2 и извършва първия си скок с парашут. През 1950 г. е произведен в чин подпоручик и е назначен в 27-и лекобомбардировъчен нощен разузнавателен полк на летище Стара Загора. През същата година заминава на курс в СССР за изучаване на реактивните самолети МиГ-15.
След обучението е назначен за старши пилот в изтребително звено и заместник-командир на изтребителна ескадрила със самолети МиГ-15 в летище Граф Игнатиево. През 1953 г. е назначен за командир на ескадрила в летище Узунджово, а през 1956 г. преминава офицерски летателно-тактически курс в Липецк, СССР. От 1959 г. майор Д. Г. Жулев заема длъжността командир на 21-ви иап на летище Узунджово. През 1965–1968 г. той е слушател във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. От 1968 г. е на работа в щаба на ПВО и ВВС. През 1971–1973 г. е слушател в Генералщабната академия „Суворов“ в Москва.
След завръщането си в България е назначен за командир на 2-ра дивизия ПВО в Ямбол. През 1975 г. е повишен в звание генерал-майор. На 04. 03.1976 г. в 13.18 ч. със самолет МиГ-17Ф, при прелитане от летище Равнец за летище Безмер в сложни метеорологични условия над местността „Бакаджика“, радиовръзката с генерал Дело Жулев прекъсва. На място е констатирано, че самолетът се е снижил и ударил във височината, а генералът е загинал.
На 5 септември 1893 година в Стара Загора е роден генерал-майор Димитър Айранов (1893 – 1950).
Завършва Военното училище в София (1912). Служи в свитата на цар Борис ІІІ (1929) и заема длъжностите командир на Автомобилната дружина (1932), командир на 2-ри инженерен полк (1935), началник отделение в Инженерна инспекция (1935) и командир на 4-та пехотна дивизия, с която влиза във възвърнатата Южна Добруджа (1940). От 11 август 1941 г. до 9 септември 1944 г. е командир на Въздушните войски.
Разработва и внедрява мирновременната и военновременната структура на българската авиация. С негова заповед през март 1943 г. започва строителството и организационното изграждане на летище Граф Игнатиево.
Уволнен е от армията на 13 септември 1944 г., а на 15 март 1945 г. Народният съд го осъжда на доживотен затвор. Умира при неизяснени обстоятелства.

 

Отплаването на съюзническите армии от Варна и Балчик по време на Кримската война - 5 септември 1854 година

05/09.2023, 08:08

На този ден през 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), съюзническите армии - 56 053 войници и офицери (28 223 французи, 20 830 англичани и 7 000 турци), 128 полеви и 90 обсадни оръдия, натоварени на 89 военни и 267 търговски кораба, в три конвоя, отплават от Варна и Балчик към Крим. Първи, на 5 септември, от Балчик отплават французите и турците. Англичаните отплават от Варна за Балчик на 5 септември, и оттам на 7 септември, за сборния пункт определен от маршал Сент-Арно, край остров Фидониси (Змейний), срещу устието на река Дунав. На 14 септември 1854 г. съюзническите армии дебаркират в залива Каламита (Old Fort) при Евпатория......Прочети още

 

 

DWN: След краха на Leopard 2 в Украйна, Rheinmetall загуби статута на производител на "чудо оръжия"

04.09.2023, 22:28

Германският оръжеен концерн Rheinmetall от десетилетия произвежда високотехнологични продукти, ползващи се с голямо търсене по света, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Но поради военните действия в Украйна експертите имат съмнения, че тяхната военна техника е пригодена за бой в съвременни условия.
Доставката на танкове Leopard в Киев на Запад беше представена като "повратна точка". Медиите писаха, че остарелите руски оръжия няма да могат да се конкурират с германското "чудо оръжие“. Но никой не дочака желания ефект. За разлика от американските ракети Javelin и ракетните системи HIMARS, Leopards не успяха да се докажат в битка.
Освен това в Украйна се увеличават съобщенията за извадена от строя западна техника, продължава германското издание. Една от новините съобщава, че руски войник е успял да унищожи Leopard 2 заедно с екипажа с помощта на конвенционална противотанкова ракета, изстреляна от гранатомет РПГ-7. Leopard има четиричленен екипаж, а самата система струва милиони долари.
Една РПГ ракета струва 500 долара. Освен това германските танкове също бяха взривявани от мини. Всички тези новини от бойното поле правят потискащо впечатление, констатира Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
А Rheinmetall има друг проблем, пише вестникът. Наскоро на международния пазар за концерна се появиха сериозни конкуренти в лицето на южнокорейски предприятия. Наскоро бойната машина на пехотата Lynx KF41 от германска компания не можа да се конкурира с подобна машина AS21 Redback от южнокорейския концерн Hanwha, а полските договори отидоха в Сеул.
Конкуренция
В условията на пряка конкуренция с Rheinmetall Австралия и Индия също дадоха предпочитание на южнокорейските продукти. И въпросът е не само, че Сеул доставя висококачествено оборудване, но и че го прави бързо и в големи количества. Но германската компания многократно е имала проблеми с веригите за доставки, което е довело до забавяния, включително с военната помощ за Украйна.
Така че перспективите пред Rheinmetall не изглеждат много добри. Компанията частично е загубила статута си на производител на "чудотворни оръжия", заключава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Адмирал Емил Ефтимов: Ролята на България като ключов фактор на югоизточния фланг нараства

04.09.2023, 21:10

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов очерта насоките за развитие на въоръжените ни сили в контекста на променената геостратегическа среда пред студенти от Военна академия "Г. С. Раковски", съобщиха от Министерството на отбраната.
"Предприетите решителни действия за трансформация на отбранителния потенциал на НАТО имат съществено влияние върху развитието на въоръжените ни сили, което генерира множество предизвикателства относно усъвършенстването и придобиването на отбранителни способности. Решенията са в ускорената и целенасочена трансформация и модернизация за постигане целите на възпирането и отбраната в колективен и национален аспект“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 4 септември, в своята лекция на тема: "Насоки за развитие на въоръжените сили на Република България в контекста на променената геостратегическа среда“ на тържественото откриване на учебната 2023/2024 година във Военна академия "Г. С. Раковски"......Прочети още

 

Академичната година за цялата страната бе открита във ВА „Георги С. Раковски“

04.09.2023, 19:52

С днешния ритуал за откриване на академичната и научно-изследователската година във ВА „Георги С. Раковски“ бе открита новата учебна година във всички висши учебви заведения у нас. Това стори министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. По думите му най-старото военно училище (на 111 години) е дало много за модерната българска държава, пази традициите живи и продължава да ги обогатява с най-високите постижения на съвременния свят. "Малко хора се замислят, че в основите на някои от най-големите ни победи в историята, стоят знанията, уменията и прогресивното мислене, а ролята на Академията е ключова", каза министър Цоков. Преди това слово произнесе началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, който поздрави слушателите и им обеща динамична година. От името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев поздравителен адрес прочете неговият съветник по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Държавният глава подчертава значимата роля на академията за подготовката на командирите от Българската армия и успешното привеждане на системата за обучение, съобразно съвременните стандарти. Пожелания за успешна година имаше и от член-кореспондент, доктор на биологическите науки Евдокия Пашева, заместник-председател на БАН.
Тържественото откриване започна с отслужване света литургия и водосвет, които бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – първи викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. След приемането на строя бяха открити два нови кабинета във Военната Алма матер. Първият бе за провеждане на онлан изпити по английски език, а вторият – за съвместен таргетинг.
На официалната церемония по откриването присъстваха още министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на МО, посланици и военни аташета акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на Академията и представители на военно-патриотични организации.
По традиция, министърът на отбраната Тодор Тагарев изнесе първата академична лекция, която бе на тема „Визия за адаптиране на отбранителната политика към предизвикателствата на новата геостратегическа среда“. Уводна академична лекция пред слушателите изнесе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която бе на тема „Насоки за развитие на въоръжените сили на Република България в контекста на променената геостратегическа среда“.
През учебната 2023-2024 година Военната Алма матер посреща новите слушатели, които ще се обучават, както следва в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” с продължителност 1 година и в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение с продължителност 1 година и по три специализации в задочна форма на обучение с продължителност 2 години. Тази година сред обучаемите и в двете специалности има трима офицери от Република Северна Македония.
Процедурата е започнала официално през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания и параметри, каза министър Тагарев пред журналисти по повод одобрената от Държавния департамент на САЩ потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара. От американска страна потенциалната продажба е одобрена от Пентагона и Държавния департамент и предстои да стигне до Конгреса, който ще вземе крайното решение, обясни министърът. Според него това е максималното количество техника и максималната цена, и става въпрос само за нови машини. Очакваме скоро група от САЩ, за да бъде направен преглед – какво искаме, ще се откажем ли от нещо и т.н, уточни министърът.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Белгия няма да предостави на Украйна изтребители Ф-16, защото машините са твърде стари

04.09.2023, 13:15

Белгия няма да предостави на Украйна изтребители Ф-16, защото машините са твърде стари, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на представители на Министерството на отбраната. Уточнява се, че белгийските изтребители са натрупали твърде много полетни часове.
Според представителите на министерството не може на Киев да бъде дадена техника, която белгийските военни не биха използвали. Белгия очаква постепенната замяна на своите ескадрили Ф-16 с най-съвременните Ф-35, като първите доставки са предвидени за края на тази година. Предвижда се страната да получи общо 34 изтребителя от най-ново поколение.
Специалисти от областта на отбраната поясняват, че белгийските изтребители са използвани до такава степен, че се наблюдават признаци на опасно износване и пукнатини по корпуса. Те допълват, че това би застрашило живота на украинските пилоти и в случая трябва да се постъпи, както с лекарствата с изтекла годност, които се изхвърлят, вместо да бъдат изпратени в бедни страни.
Белгия бе сред първите страни в света, осигурили на Украйна помощ за самоотбрана срещу руското нахлуване в началото на миналата година. Белгийските власти предоставиха гаубици, бронетранспортьори, автоматично оръжие, боеприпаси, гориво и здравно оборудване.
Източник: bta.bg

 

Руски Су-34 е изстрелял хиперзвукова ракета "Кинжал" в хода на войната в Украйна

04.09.2023, 08:07

Многофункционалният свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34 е използвал хиперзвукова ракета "Кинжал" по време на военните действия в Украйна. Това съобщи пред ТАСС източник от руското военно ведомство.
"Самолетът Су-34 използва хиперзвукова ракета "Кинжал" по време на СВО. Първият екипаж, който успешно изпълни подобна задача, беше награден с държавни награди", заяви източникът на агенцията.
"Кинжал" е най-новият руски комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. Носител на ракетите е специално оборудваният за целта прехващач МиГ-31К. Освен това по-рано беше съобщено, че стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 и изтребителите-бомбардировачи Су-34 също трябва да бъдат оборудвани с ракетите.
Кратките характеристики на ракетната система "Кинжал" бяха посочени от руския президент Владимир Путин в речта му пред Федералното събрание на 1 март 2018 г.: скоростта е 10 пъти скоростта на звука; обхват - повече от две хиляди км; ракетата маневрира във всички участъци от траекторията, което й позволява да преодолее всички системи за противовъздушна и противоракетна отбрана; може да бъде оборудвана с конвенционални и ядрени бойни глави. Масата на бойната глава е 500 кг. Ракетата "Кинжал" има ниска радарна видимост и висока маневреност и е предназначена за унищожаване на наземни и морски цели.
Комплексите "Кинжал" са на опитно-бойно дежурство във ВС РФ от декември 2017 г. Официално първото бойно използване на тези ракети е извършено на 18 март 2022 г. по време на войната в Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Разпределиха големите оръжейни сделки - 5 млрд. лв. са проектите до края на 2023 г.

04.09.2023, 07:51

Нов подход, при който купуването на оръжия не става с търгове, а с директни разговори с правителствата на съюзниците от НАТО, е започнало да прилага Министерството на отбраната. Целта е така да се ускори модернизацията на армията, както бе предвидено в програмата за 13 спешни проекта за превъоръжаване, изготвена от служебния кабинет на Гълъб Донев. Според нея за следващите 8-9 г. България ще купи нови оръжия за около 10 млрд. лв.
Само до края на 2023 г. военните ще опитат да сключат сделки за поне 5 млрд. лв. Според закона за бюджета за 2023 г. те разполагат със 100 млн. лв. за първо плащане на новите бойни машини на пехотата, 545,7 млн. лв. за нови торпеда, ракети и ракетни комплекси - тези суми са предвидени в централния бюджет. Отделно в бюджета на Министерството на отбраната са предвидени 481 млн. лв. за капиталови разходи и модернизация и правото МО да поеме нови задължения за 1 млрд. лв......Прочети още

 

Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий Резников

04.09.2023, 07:42

Украинският президент Володимир Зеленски уволни в неделя министъра на отбраната на Киев Олексий Резников, призовавайки за "нови подходи" в министерството, година и половина след руската инвазия.
"Олексий Резников е преминал през повече от 550 дни на пълномащабна война", заяви Зеленски в ежедневното си вечерно обръщение. "Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло", каза Зеленски.
Володимир Зеленски изненадващо назначи политика Рустем Умеров за министър на отбраната на мястото на Алексей Резников, докато войната с Русия навлиза в 19-ия си месец.
"Сега Рустем Умеров трябва да оглави министерството (на отбраната)", заяви Зеленски във вечерното си обръщение. "Очаквам парламентът да подкрепи този кандидат".

 
 

 

В Тутракан почетоха паметта на героите, загинали за свободата на Добруджа

03.09.2023, 21:50

Сто и седмата годишнина на Тутраканската епопея отбелязаха с национален събор-възпоменание в мемориала “Военно гробище – 1916 година” край тутраканското село Шуменци.
Честването започна с велопоход до мемориалния комплекс. Отслужена бе панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа. Положени бяха венци и цветя пред обелиска в мемориала.
Паметникът е издигнат преди 100 години от местното население в знак на признателност пред героите на Тутраканската епопея. На него са изписани на четири езика – български, румънски, немски и османотурски – думите: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за техното отечество”.
Тутраканска епопея е наречена военна операция на Българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.
В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.
В момента е в процес на изпълнение проект на Община Тутракан „Изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея-1916“ и прилежащите му публични пространства. Той е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ с приоритетна ос „Развитие на туризма“. Проектът предвижда да се построи нова музейно-експозиционна сграда и мултимедийна диорама – високо технологична цилиндрична зала с диаметър 18 метра и височина пет метра, оборудвана с модулна видеостена (около 560 кв. м) от монитори и холограмни проектори. Планувана е също 3D карта на бойните действия и интернет базирана информационна система. Ще има и многофункционална зала за експозиции и конференции с капацитет от 70 места.
Източник: bta.bg

 

Германските военновъздушни сили започват да охраняват въздушното пространство на Словакия

03.09.2023, 12:24

Германски изтребители започнаха полети, за да помогнат за защитата на въздушното пространство на Словакия, предаде ДПА.
Полетите ще продължат до 22 декември, съобщиха военновъздушните сили на Германия Луфтвафе. Два изтребителя "Юрофайтър" от 74-то тактическо въздушно крило в Горна Бавария ще бъдат в постоянна готовност да прехващат неидентифицирани или враждебни самолети в словашкото въздушно пространство в случай на извънредна ситуация, съобщават германските военни.
Допълнително са планирани тренировъчни полети над Словакия, както и кацания там. Словакия е част от източния фланг на НАТО и е съседка на Украйна, която се бори за отблъскване на руското нашествие, започнало през февруари миналата година.
През април 2022 г. Словакия предостави на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300. Като замяна САЩ и Нидерландия разположиха в Словакия по една ракетна система "Пейтриът" и оперативен персонал, а Германия - още две. Оттогава обаче и трите държави са изтеглили своите батареи "Пейтриът".
Тъй като през март тази година Словакия предаде на Украйна и изтребителите си МиГ-29, произведени в СССР, тя вече не може сама да защитава въздушното си пространство.
Първоначално тази задача бе поета от непосредствените ѝ съседи Полша, Чешката република и Унгария, като сега помощ оказва и Германия.

 

Бен Уолъс е създал дипломатически скандал със САЩ, докато е бил министър на отбраната

03.09.2023, 09:39

В ексклузивен материал “Сънди таймс” пише, че бившият вече британски министър на отбраната Бен Уолъс е обвинен в предизвикване на дипломатически скандал с правителството на Съедините щати, преди да напусне поста си, след като е заплашил да отмени поръчка за произведени в Америка бойни хеликоптери, предназначени за спецчастите на Великобритания.
Бен Уолъс е отправил предупреждението си директно към своя колега от Пентагона Лойд Остин миналия месец, преди да бъде постигната договореност за сделката между министрите в Лондон. Спорът, в който са се забъркали също посланиците на двете държави, е принудил “Даунинг стрийт” да се намеси в опит да намали напрежението. Добре известно е, че Бен Уолъс се надяваше да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО. През юни той призна, че кампанията му се е провалила, след като Джо Байдън отказа да подкрепи кандидатурата му. Миналия месец в интервю за “Сънди таймс” Уолъс публично изрази разочарованието си от липсата на подкрепа от Белия дом.
Сега “Сънди таймс” разкрива, че Уолъс е прекарал последните седмици в офиса си, настоявайки да се анулира сделката, струваща милиарди, включваща закупуване на 14 бойни хеликоптери с далечен обсег на действие Chinook H-47, произведени от “Боинг”. Американците твърдят, че хеликоптерите ще подобрят бойната готовност на Великобритания и възможностите за съвместни операци със Съединените щати и други партньори от НАТО. Уолъс обаче е започнал да изразява сериозни съмнения по сделката, която му се и видяла доста скъпа, докато неговото министерство изнемогва с ограничен бюджет. Според него парите за хеликоптерите биха могли да се използват много по-рационално и да се направят икономии.
“Сънди таймс” пише, че се предполага, че от “Даунинг стрийт” са се опитали да тушират крайната позиция на министъра и да дадат гаранции на американския посланик Джейн Хартли, че сделката няма да се провали. Източник, пожелал анонимност, е цитиран да казва, че британски служители също са се опитали да уверят американските си колеги, че проблемът ще бъде решен, когато Бен Уолъс напусне правителството. Това стана официално в четвъртък, а на неговото място беше назначен Грант Шапс.
Източник: bnr.bg

 

През 1941-1944 г.: Дали Царство България е неутрално по отношение на СССР?

03.09.2023, 08:26

В последните години, особено около датата 5 септември, рязко се увеличи публикуването на материали, посветени на темата „Защо СССР обяви война на неутралната към нея България“. Тук ще се опитам да покажа, че Царство България не е неутрално към СССР през годините 1941-44, когато Третият райх воюва със СССР. Това ще направя на основа на дейността на България в Черно море, т.е. на фона на морската война на Третия райх срещу СССР в Черно море. Има и много други факти доказващи, че България не е неутрална към СССР, но те са за дейността на вермахта в сухопътните граници на България, но това излиза извън поставените от мен рамки на този материал.
За да се счита една държава неутрална в случай на военни действия, тя следва да спазва Хагската (V) конвенция относно правата и задълженията на неутралните държани, приета през 1907 г., а също и Хагската (XIII) конвенция относно правата и задълженията на неутралните държави в случай на морска война, приета през 1907 г. И двете конвенции са ратифицирани от Княжество България през 1908 г. Всички Хагски конвенции са били валидни по времето на Втората световна война, други подобни международни договори към това време няма разработени.......Прочети още

 

На този ден кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада

03.09.2023, 08:23

На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.
Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.
Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан............Прочети още

 

 
 

Успешно завърши многонационалното учение „AGILE SPIRIT 2023” в Грузия с българско участие

02.09.2023, 08:31

Над 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури взеха участие в многонационалното учение „AGILE SPIRIT 2023”, което завърши вчера, 1 септември. В учението се включи и лекопехотен взвод от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово от състава на Сухопътните войски.

„AGILE SPIRIT 2023” се проведе на полигони в Грузия и включваше компютърно-подпомагано командно-щабно учение с щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения.
Българският лекопехотен взвод проведе съвместни тренировки с 3-ти батальон на 121-ва бригада на Националната гвардия на САЩ за водене на бойни действия в населен пункт и в планинско-гориста местност. Кулминацията на учението беше провеждането на бойни стрелби с батальон. Военнослужещите от 61-ва бригада показаха висока мотивация и професионализъм, което допринесе за отличното им представяне по време на учението.
Източник: mod.bg

 

Западни учения в Балтийско море за първи път ще се фокусират върху отблъскването на хипотетична руска атака

02.09.2023, 08:26

Участниците в големите военноморски учения “Северни брегове”, които предстои да започнат другата седмица в Балтийско море с участието на около 30 кораба и над 3000 западни военнослужещи, за първи път ще се упражняват как да действат при евентуално руско нападение, заяви началникът на военноморските сили на Германия вицеадмирал Ян Кристиан Как, цитиран от Ройтерс.
“Изпращаме ясно послание за готовност към Русия: не предприемайте нищо, докато ние сме на вахта”, заяви пред медиите вицеадмиралът. “Реалното възпиране трябва да включва възможност за нападение”, подчерта той.
В двуседмичните учения “Северни брегове”, които ще започнат на 9 септември, ще се обучават рамо до рамо войски от всички държави от НАТО на Балтийско море, както и от бъдещия член Швеция и небалтийските съюзници САЩ, Канада, Нидерландия, Белгия и Франция. Те ще тренират амфибийни операции и удари от морето по цели на сушата.
Военноморският флот на САЩ ще изпрати за участие в ученията кораба “Меса верде” добави германският главнокомандващ. Корабът е с дължина над 200 метра, предназначен за транспортиране и десант на около 800 морски пехотинци.
Друг акцент в ученията, които ще се проведат край бреговете на Латвия и Естония, е осигуряването на морските пътища през Балтийско море.
“Финландия и балтийските държави зависят почти на 100 % от морските маршрути за доставки през Балтийско море”, отбеляза Каак. “Ако коридорът Сувалки бъде блокиран, а това може да стане лесно, тъй като там има само два пътя и една железопътна линия, тогава ни остават само морските маршрути и ще трябва да си проправяме път.”
Тесният сухопътен коридор Сувалки, с дължина около 65 км, е единствената връзка на балтийските държави с Полша и основната територия на НАТО в Европа. Това ще бъде първото учение от такъв мащаб, което германските военноморски сили, най-големият флот в Балтийско море според Как, ще командват от новия си морски щаб в Росток, който току-що достигна оперативна готовност. Германия иска да предостави съоръжението на НАТО като регионален морски щаб, способен да ръководи операциите на алианса в Балтийско море в случай на конфликт. “Уведомлението ни е напът”, съобщи Как, като добави, че очаква скорошен положителен отговор от алианса.
Финландия се присъедини към НАТО тази година, а молбата на Швеция за присъединяване се очаква да бъде одобрена скоро, като и двете стъпки бяха предприети в отговор на руското нахлуване в Украйна. Това радикално промени стратегическата позиция по Балтийско море, където голяма част от бреговата ивица принадлежеше на неутрални държави, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“, съобщи Пентагонът

02.09.2023, 08:20

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа „Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.
Агенцията на Пентагона за сътрудничество в отбраната и сигурността (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) вчера е уведомила Конгреса за възможната продажба.
Въпреки одобрението на Държавния департамент изпращането на уведомлението не означава, че има сключен договор или че преговорите са завършили.
Пентагонът заяви, че корпорацията „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.
Източник: bta.bg

 
 

Исторически календар

02.09.2023, 08:07

На 2 септември 1896 г. в София е роден Асен Христов Йорданов.

Учи последователно в София, Враца и Свищов. На 15 години, през 1912 г. прави опити да конструира планьор и да полети с него. При посещението си във Франция посещава като слушател училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие Етамп. Завръщайки се в България, се записва доброволец в Балканската война като аеромеханик в Аеропланното отделение.
На 10 август 1915 г. построява първия български самолет, с който Радул Милков извършва успешен изпитателен полет. По-късно 10 август е обявен за ден на българското самолетостроене. Записва Аеропланното училище, което завършва година по-късно, и е произведен в чин подпоручик летец-пилот. Участва в Първата световна война в състава на 1-во аеропланно отделение. След Ньойския договор Асен Йорданов е демобилизиран.
През 1921 г. правителството на Александър Стамболийски осигурява 6000 долара за участието в околосветска обиколка със самолет на Асен Йорданов и Александър Стоянов. Обиколката трябва да започне от САЩ, но не се осъществява. Асен Йорданов остава в Америка, за да не се завърне в родината до края на живота си. Успява да започне работа в самолетостроителната компания „Къртис Райт“ пръвоначално като чертожник, след това като летец- изпитател и инструктор. Завършва химия, физика и аероинженерство. Работи като конструктор в заводите „Боинг“, „Къртис“, „Дъглас“, „Пайпър“ „Локхийд“ със значителен принос в разработката на бойните самолети Боинг Б-17 „Флайнг Фортрес“, Боинг Б-29 „Сюпърфортес“, Локхийд Р-38 „Лайтнинг“, Р-40 и особено на пътническия и военно-транспортен самолет Дъглас ДС-3 „Дакота”. Създател на основните принципи на инструменталното(сляпо) летене. През 1941 г. в Ню Йорк основава авиационна компания – „Джорданов Авиейшън Корпорейшън“, с основна дейност създаване и разпространение на авиационна техническа литература за комплексно обучение на военни и граждански пилоти и механици. Издава 9 книги, преведени на всички основни езици, дори на японски и китайски. Компанията просъществува до 1950 г.
Асен Йорданов е награден със званието „почетен гражданин“ на Ню Йорк, вписан е в Златната книга на Америка за високи заслуги към авиацията, в залата „Слава на въздуха” е поставен негов барелеф. Умира на 18 октомври 1967 г. в Ню Йорк.
На 2 септември 1888 година в с. Горско Сливово, Севлиевско, е роден генерал от пехотата Теодоси Даскалов (1888 – 1945).

Завършва Военното училище (1907) и Военната академия в София (1928). Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея от 5-и артилерийски полк. Сражава се при Лозенград, Люлебургаз и Чаталджа.
През Първата световна война (1915 – 1918) командва отделение от 5-и артилерийски полк в боевете за Добрич, Кубадин и Черна вода. При управлението на БЗНС е уволнен от армията и излиза в запаса (1920 – 1924). След възвръщането му служи в Шуменския укрепен пункт (1924) и в 4-ти пехотен полк (1925).
Последователно заема длъжностите главен редактор на военните издания (1927 – 1928), началник на отделение в Щаба на войската (1928 – 1929), началник-щаб на 4-та пехотна дивизия (1929), командир на 5-и артилерийски полк (1929 – 1930), преподавател във Военното училище (1930 – 1931), инспектор на класовете във Военното училище (1931 – 1932), военен аташе в Рим (1932 – 1934), началник-щаб на Трета военноинспекционна област (1934 – 1935), командир на 5-а пехотна дивизия (1935 – 1936) и началник на Четвърта военноиспекционна област (1936 – 1938). На 24 януари 1938 г. е назначен за Министър на войната. Ръководи модернизирането на Българската армия след Солунското споразумение (31 юли 1938 г.), отменило военните ограничения на Ньойския договор (1919). Участва в изготвянето на нов „Закон за военните сили на Царство България“ (1940), с който се възстановява задължителната военна повинност. Организира заемането на възвърнатата към България Южна Добруджа (1940) и на предоставените за временно администриране територии на Вардарска Македония, Западна Тракия, Западните покрайнини и Поморавието (1941), както и включването им във военнотериториалното деление на страната. На 11 април 1942 г. е повишен в чин генерал от пехотата и освободен от длъжността министър на войната поради колебанията му в правилността на провежданата политика.
За дейността му в правителството на Богдан Филов, обвързало България с Третия райх и обявило война на Великобритания и САЩ, е осъден от Народния съд на смърт (1 февруари 1945). С решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена.
Автор е на трудовете „Тактика на артилерията. Записки“ (1932), „Артилерията в боя“ (1937), „Подготовката на държавата за война“ (1943), „Театърът на войната през 1915 г.“ и др., на статии във вестник „Народна отбрана“ и в списанията „Военен журнал“, „Артилерийски преглед“ и „Съвременна пехота“. Награден е с военен орден „За храброст“ IV степен 1 и 2 клас.

 
 

Кой вербува ген. Заимов и Боевой за съветската разведка

02.09.2023, 08:03

Азорски и Боевой - това са конспиративните имена на ген. Владимир Заимов и д-р Александър Пеев, които заемат почетно място в историята на световното разузнаване.

Помислете си само - на ген. Заимов е присъдено най-високото съветско отличие Герой на Съветския съюз, същото, което получава и разузнавач № 1 на Втората световна война Рихард Зорге. А Боевой е отличен с най-високия съветски орден "Ленин".
Много се знае за тях и дейността им, но не е толкова известно, че и двамата, и не само те, са вербувани за съветското разузнаване  от младия български писател Кръстьо Белев (1908-1978) (на снимката).
Той е Август. А едва е навършил 30 години. Написал е за краткия си живот дотогава няколко книги, които се посрещат много добре от литературната критика - сега, разбира се, и те са "забравени".
Много са знаците на преклонение и почит към делото на Заимов в Съветския съюз. Достатъчно е да си спомните частичка от неговите шифрограми до центъра в Москва, за да се разбере защо.Сред тях е и информацията, която той предава на съветското висше ръководство, че на 22 юни 1941 г. Германия ще нападне СССР......Прочети още

 
 

На този ден преди 78 години капитулира Япония

02.09.2023, 07:57

Смята се, че Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нападението на Германия срещу Полша. Според китайските историци войната започва през 1931 г., когато японските войски нахлуват в Манджурия. През 1941-42 г. Япония окупира значителна част от Китай.
За това помага правителството на маршал Петен в Южна Франция, което пропуска нейните войски през Виетнам, тогава френска колония.
Япония притежава многобройна армия (над 5 млн.), много добре обучена и въоръжена. Всеки генерал, офицер и войник е готов да даде живота си, за да се разпространи властта на обожествявания микадо (император Хирохито) над цяла Азия и тя да бъде включена в поднебесната империя, насочват се дори към Австралия.
Японският войник е обучен да се сражава до последния си дъх, предаването в плен се смята за позорна измяна към императора, родината и народа, има десетки хора-камикадзета, които при необходимост стават живи торпили.
През 1941 г. японските самолети нападат и почти напълно унищожават американския боен флот, базиран в Пърл Харбър на Хаваите. Преди това, през 1938-39 г., Япония прави няколко опита да нахлуе в Съветския съюз, но претърпява поражения, най-сериозните от които са тези при езерото Хасан и река Халкин Гол. След това между Москва и Токио е сключен договор за ненападение, който включва и сигурността на Монголия. Нещата започват да придобиват неблагоприятен обрат за страната на Изгряващото слънце, когато САЩ обявяват война на Япония. Американската индустрия преминава на военни релси и започва да произвежда в големи количества ръчно оръжие, боеприпаси, танкове, самолети, оръдия, кораби и самолетоносачи. Американската тихоокеанска армия тръгва в настъпление. Първите й успехи са превземането на Маршаловите и Соломоновите острови, които стават бази на флота и авиацията. В голямата морска битка при Миндао американците губят един самолетоносач и 8 кораба, а японците съответно 4 и 14. Американците придобиват превъзходство във въздуха благодарение на по-многобройните и усъвършенствани самолети. С цената на големи жертви - 32 хил. убити и 14 хил. ранени, превземат японските острови Окинава, които са само на 650 км от Токио. Това им дава възможност през февруари-март 1945 г. да осъществят мащабни бомбардировки от въздуха над японската столица. Освен бомби с тротил, използват и такива с наскоро открития напалм, които причиняват големи щети, защото значителна част от сградите са дървени и те пламват като факли. Във военните хроники това е записано като сриването на Токио. Въпреки това духът на армията и населението остава висок независимо, че започва да се чувства остър дефицит от продоволствие. Развръзката обаче наближава.
В началото на май Германия капитулира. Японците са изтласкани от цяла Югоизточна Азия. В Манджурия обаче е елитната 2,5-милионна квангтунска армия, в Корея има още 100 хил., в Япония се провежда нова мобилизация и под знамената се стичат още 400 хил. На Подстдамската конференция (16 юли-2 август) новият президент на САЩ - Хари Труман, настоява пред Сталин Съветският съюз колкото се може по-скоро да се включи във войната срещу Япония и получава съгласието на чичо Джо, както те го наричат. Събитията се развиват със светкавична бързина.
На 6 август американците пускат първата атомна бомба над Хирошима. На 8 август Съветската армия напада квангтунската в Манджурия, а след това и тази в Корея. На 9 август американците хвърлят втора атомна бомба над Нагасаки. При тези обстоятелства на 14 или 15 август император Хирохито обявява капитулацията на Япония. Тя е официално подписана от министъра на външните работи Мамору Шигемицу в 10 ч. на 2 септември 1945 г. на борда на американския линеен кораб "Мисури", акостирал в Токийския залив. С това се слага краят на Втората световна война. Япония е окупирана от американски войски, а императорът се отказва от божествения си произход. Стотици генерали и офицери си правят харакири, за да запазят самурайската си чест.
Оказва се обаче, че не за всички японци войната е свършила. Командири на взводове и роти, които краят на войната е заварил във временните японски владения в различни страни, не признават капитулацията. За известно време те са били господари над местното население и не искат да се откажат от привилегированото си положение. Превръщат се в нещо като подобие на партизански отряди, които години наред след 1945 г. продължават да воюват. Постепенно те са ликвидирани, но има и уникални случаи, два от които приключват чак през 1974 г. Лейтенант Онода Хиро до март 1974 г. се укрива на филипинския остров Лубанг и се предава едва когато идва висш военен от Токио, а филипинският президент обявява, че е амнистиран за деянията си. В Индонезия "воюва" пак до 1974 г. сержант Никамура Теруо. И двамата са посрещнати в страната си като национални герои.

 

 

Голям празник в Стара Загора, 2 –ра Тунджанска механизирана бригада стана на 25 години

01.09.2023, 22:28

Днес военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада празнуваха своята  25-та годишнина. Празникът започна с ритуал по тържествен водосвет пред православния храм „св. влкм Георги Победоносец“ в района на бригадата, в който участваха военнослужещи и цивилни служители от командването и щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, съобщават от формированието.
Малко по-късно бригаден генерал Станимир Христов прие строя на представителните блокове на формированията от бригадата и ги поздрави по случай празника. В словото си командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Христов изрази своята благодарност към военнослужещите и цивилните служители за положения неуморен воински труд, за професионално изпълнените задачи, които с цената на много лишения и усилия изпълняват.
В тържествена обстановка беше прочетена заповед на командира на 2-ра механизирана бригада за награждаване на военнослужещи и бригаден генерал Станимир Христов отличи изявилите се през годината военнослужещи.
Празникът продължи с тържествено строяване на представителните блокове на формированията от състава на бригада на площада пред община Стара Загора, на което беше посрещнато бойното знаме на бригадата. Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов прие строя на бригадата и поздрави военнослужещите по случай 25-тата годишнина от създаването й.
Последва слово на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. В словото си той благодари на военнослужещите и цивилните служители за доблестната служба, компетентността, волята, дисциплината и всеотдайността, които обединени в едно правят силата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и пожела на целия личен състав на бригадата здраве и успех.
Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Христов, на свой ред в словото си още веднъж благодари на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служите от бригадата за неуморните усилия, които полагат в изпълнение на поставените пред бригадата задачи и предизвикателства.
Празненството продължи с празнично водоосвещение за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите, извършено от отец Иван Генов от Старозагорската епархия.
Съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност генерал – лейтенант Любчо Тодоров обяви поздравителен адрес от името на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили към личния състав на бригадата. Бяха прочетени заповеди на Министъра на отбраната, Началника на отбраната и Командира на Сухопътните войски, относно награждаване на военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада по случай празника на бригадата.
Празникът продължи с прочитане на заповеди за повишаване в следващо военно звание на офицери от бригадата, а командирът  на бригадата връчи пагоните на повишените военнослужещи. Тържественото строяване завърши с преминаване в тържествен марш, където под съпровода на военния духов оркестър на  2-ра Тунджанска механизирана бригада, представителните блокове от бригадата дефилираха пред трибуната с официалните лица. Празникът продължи с празничен концерт изнесен от представителния ансамбъл на Българската армия.
Празненствата по случай 25-тата годишнина от създаването на бригадата продължиха и в късните часове на деня. Специално за военнослужещите от бригадата и за жителите и гостите на град Стара Загора от 19:00 часа на площада пред община Стара Загора беше изнесен концерт на Михаела Филева и Цветомир Цанков, съвместно с военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Площадът беше изпълнен от невероятните изпълнения на изпълнителите и музикантите. В края на концерта, командирът на бригадата благодари на изпълнителите за оказаната чест и създадената атмосфера и им пожела до нови срещи. С това празненствата по случай  25-тата годишнина от създаването на бригадата приключиха.
Източник: https://otbrana.com/

 

Русия съобщи, че междуконтиненталните балистични ракети "Сармат" са били приети на бойно дежурство

01.09.2023, 15:58

Ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов заяви днес, че междуконтиненталните балистични ракети РС-28 "Сармат", които са способни да пренасят по десет или повече ядрени бойни глави, са били приети на бойно дежурство, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.
Първоначално се предполагаше, че първата ракета "Сармат" ще постъпи на бойно дежурство в края на миналата година. През февруари 2023 г. руският президент Владимир Путин обяви, че комплексът "с нова тежка ракета" скоро ще бъде готов за използване. - (видео)
"Сармат" е стратегическа ракетна система с междуконтинентална балистична ракета с течно гориво от тежък клас, като теглото на една такава ракета надхвърля 200 тона, посочва РИА Новости. Комплексът е предназначен да замени ракетите "Войвода", намиращи се на въоръжение в руските Стратегически ракетни войски.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военната академия „Г. С. Раковски” открива учебната 2023-2024 година в понеделник

01.09.2023, 15:49

На 4-ти септември във Военна академия „Г. С. Раковски” ще бъде открита новата академична учебна 2023-2024 година за слушатели, съобщават от учебното заведение.
На официалната церемония по откриването са поканени министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на МО, посланици и военни аташета акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на Академията.
По случай откриването на учебната година в храм „Свети Архангели“ при Академията ще бъде отслужена архийерейска Света литургия, която ще бъде предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – първи викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Посрещането на архийерея ще се състои в 08:00 ч., а литургията ще започне в 08:30 ч.
Ритуалът ще продължи в 10:00 ч. на строевия плац на Военната академия, където след приемане строя на Академията, свещенослужители от Българската православна църква ще отслужат тържествен водосвет за здраве и благоденствие.
След това в зала „Тържествена”, по традиция, министърът на отбраната ще изнесе първата академична лекция. Уводна академична лекция пред слушателите ще изнесе и началникът на отбраната.
През учебната 2023-2024 година Военната Алма матер посреща новите слушатели, които ще се обучават, както следва:
– в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” с продължителност 1 година;
– в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение с продължителност 1 година и по три специализации в задочна форма на обучение с продължителност 2 години.
Тази година сред обучаемите и в двете специалности има офицери от Република Северна Македония.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Броят на военните пенсионери продължава да намалява

01.09.2023, 15:44

Данните на НОИ показват, че пенсионерите по чл. 69 на КСО към 30 юни са били 79 743, което е 98,1 на сто спрямо тези преди една година. Това са бивши военнослужещи и служители в МВР и службите за сигурност. Тенденцията за намаляването им, която е от доста години, продължава. През първите шест месеца на годината прекратените пенсии са 1236, докато новотпуснатите – 530. Средният размер на пенсията е 1317, 70 лв. 190 получават пенсия под 467 лв., а 579 – между 3000 и 3400 лв. Промяна през този период има на 29 899 пенсии. За изплащане на пенсии по чл. 69 са изразходвани 683, 027 347 млн. лв.
По области най-голям брой пеннионери по чл. 69 на КСО има в София – град – 22 180, Пловдив – 8211, Варна – 5296 и Бургас  - 4890, а най-малко в Силистра – 599, Разград – 615 и Габрово – 788.
Към края на полугодието пенсиите за военна инвалидност – лични и наследствени, са 1818 лв., което е 94, 2 процента от тези през миналата година към същото време. Новоотпуснатите лични пенсии са две, а прекратените – 44. Изменените са 22. Средният размер на военноинвалидната пенсия е 380, 77 лв. За военноинвалидните пенсии са изплатени 7, 402 159 млн. лв.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Правителството на Байдън затяга мерките за продажби на оръжия

01.09.2023, 14:10

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви вчера, че затяга регулациите в търговията с огнестрелни оръжия, като задължава продавачите да проверяват профилите на купувачите, предаде Франс прес.
Правилата, публикувани от министерството на правосъдието, имат за цел да отстранят пропуските в закона, приет през юни 2022 г. след поредица от смъртоносни стрелби.
Правилата имат за цел да изяснят определението за лица, "участващи в търговията" с оръжие, да задължат продавачите да придобият лиценз и по този начин да ги задължат да проверяват криминалния и психологическия профил на своите купувачи.
Те също така засилват контрола върху търговията с колекционерски оръжия и на теория дават възможност на правителството да проследява по-добре движението на регистрирани оръжия от един собственик към друг.
"Това е въпрос на здрав разум, защото знаем, че проверките на миналото на даден човек са един от най-добрите налични инструменти за предотвратяване на попадането на опасни оръжия в ръцете на престъпници", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

DWN: След краха Leopard 2 в Украйна, концерн загуби статута си на производител на "чудо оръжия"

01.09.2023, 08:15

Германският оръжеен концерн Rheinmetall от десетилетия произвежда високотехнологични продукти, ползващи се с голямо търсене по света, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Но поради военните действия в Украйна експертите имат съмнения, че тяхната военна техника е пригодена за бой в съвременни условия.
Доставката на танкове Leopard в Киев на Запад беше представена като "повратна точка". Медиите писаха, че остарелите руски оръжия няма да могат да се конкурират с германското "чудо оръжие“. Но никой не дочака желания ефект. За разлика от американските ракети Javelin и ракетните системи HIMARS, Leopards не успяха да се докажат в битка.
Цена
Освен това в Украйна се увеличават съобщенията за извадена от строя западна техника, продължава германското издание. Една от новините съобщава, че руски войник е успял да унищожи Leopard 2 заедно с екипажа с помощта на конвенционална противотанкова ракета, изстреляна от гранатомет РПГ-7. Leopard има четиричленен екипаж, а самата система струва милиони долари.
Една РПГ ракета струва 500 долара. Освен това германските танкове също бяха взривявани от мини. Всички тези новини от бойното поле правят потискащо впечатление, констатира Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
А Rheinmetall има друг проблем, пише вестникът. Наскоро на международния пазар за концерна се появиха сериозни конкуренти в лицето на южнокорейски предприятия. Наскоро бойната машина на пехотата Lynx KF41 от германска компания не можа да се конкурира с подобна машина AS21 Redback от южнокорейския концерн Hanwha, а полските договори отидоха в Сеул.
Конкуренция
В условията на пряка конкуренция с Rheinmetall Австралия и Индия също дадоха предпочитание на южнокорейските продукти. И въпросът е не само, че Сеул доставя висококачествено оборудване, но и че го прави бързо и в големи количества. Но германската компания многократно е имала проблеми с веригите за доставки, което е довело до забавяния, включително с военната помощ за Украйна.
Така че перспективите пред Rheinmetall не изглеждат много добри. Компанията частично е загубила статута си на производител на "чудотворни оръжия", заключава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Източник: https://blitz.bg/

 

Ерата на асовете може би приключи над небето на Виетнам – първият американски ас ще се окаже и последният

01.09.2023, 08:10

От Виетнамската война насам често има още един особен период за авиаторите – Ерата на асовете. По това време и двете велики сили – СССР и САЩ ще се опитат да премерят сили в небето над всяка гореща точка. Апогоеят на въздушните битки със сигурност ще бъде точно тази война в Азия, но след нея сякаш започва успокояването на нервите. Нито един американец все още не е успял да намери правилното противодействие срещу Микоян-Гюревич и техният МиГ.
Един от най-близките с титла за ас е Цезар Родригез, но за съжаление има само 3 попадения. Цезар успява да извоюва своите победи в рамките на 90-те години и то за едно цяло десетилетие. Каква е причината? Тя не е една, а няколко – на първо място СССР не иска да хвърля повече ръкавицата на американците във въздушни двубои. По това време и ПВО системите стават изключително качествени, радарите също започват да помогат за защита, следователно въздушните дуели сякаш напускат полесражението......Прочети още

 
 

На 1 септември 1878 година е сформирано Военното училище

01.09.2023, 08:00

Със Заповед № 14 по Военното управление на Българската земска войска, издадена от императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков, е назначен първият команден състав на Софийското военно училище. За негов началник е определен гвардейския капитан Николай Флейшер (на снимката - от 1.09.1878 до 21.05.1819 г).
Първият район на училището е зад днешния Централен военен клуб, където на 26 ноември то е официално открито и осветено. На 10 май 1879 г. завършва първият випуск офицери в състав 165 души, който дава на България талантливи и смели военачалници.
В Сръбско-българската война (1885) и по време на Балканските войни (1912 – 1913) целият личен състав на училището получава назначение в частите на войската. През периода 1915 – 1918 г. са произведени четири випуска, които воюват по фронтовете на Първата световна война. На 9 април 1924 г. XXI Обикновено народно събрание приема специален Закон за признаване на училището за висше специално учебно заведение. От 1928 г. в него се обучават кадри за Въздушните и Морските войски, а след Втората световна война става основно учебно заведение за подготовка на офицерски кадри за Сухопътните войски.
На 18 февруари 1945 г. за патрон на училището е определен Апостолът на свободата Васил Левски. От есента на 1958 г. то е преместено във Велико Търново. През юни 2002 г. военните училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия са обединени в Национален военен университет „Васил Левски“. Военното училище „Васил Левски“ е наградено с военен орден „За храброст“ І степен.

 
 

Сълзите на Беслан не са изсъхнали

01.09.2023, 07:45

Първи септември е празничен ден в Русия - започва учебната година. Вече 18 години обаче това е и ден на траур. На 1 септември 2004 година в град Беслан, Северна Осетия, терористи превзеха училище номер едно и взеха 1128 души за заложници. Повечето от тях - деца.
Три дни терористите ги държат в сградата на училището, отказвайки им дори вода. На 3 септември стават експлозии и пламва пожар, в резултат на което сградата частично е разрушена. Федералните сили започват атака.
По време на стрелбата са убити 28 терористи. Единственият бандит, заловен жив - Нурпаши Кулаев, е арестуван и осъден на доживотен затвор. Загива всеки четвърти заложник.
Общо при този терористичен акт живота си загубиха 334 души, от тях 186 деца на възраст от 1 до 17 години.............Прочети още

 
 

Снайперската пушка B&T SPR 300, Швейцария

01.09.2023, 07:40

Снайперската пушка SPR 300 (Special Purpose Rifle, 300 е обозначението на калибърa в английската система от мерки) e разработена и произведена от швейцарската оръжейна компания Brugger & Thomet AG.
B&T SPR 300 е компактно, безшумно бойно снайперско оръжие, предназначено за контраснайперска борба, елиминиране на терористи, опасни престъпници, които са взели заложници, деактивиране на детектори за движение, алармени системи, осветление, а също така успешно решава и на други задачи на малък обхват до 150 m.
Пушката B&T SPR 300 се използва там, където се изискват скритост и много висока точност в комбинация с безшумен изстрел, чиято сила не надвишава тази на изстрел от въздушна пушка. Изпълнява се в калибър 7,62 mm с патроните .300 AAC Blackout и .300 Whisper, които в този случай са взаимозаменяеми.
Пушката B&T SPR 300 работи на принципа на надлъжно плъзгащ се въртящ се затвор с кратък гладък ход, заключващ отвора на патронника на 3 бойни упора. Приемникът е изработен от дуралуминий с твърдо покритие с анодизиране. Бързоразглобяема с полимерна регулируема пружина двунога е монтирана на специална тръбоподобна поставка в предната част, която, ако е необходимо, се сгъва напред по цевта. Върху резбата на цевта е завинтен шумозаглушителят. Ресурса на заглушителя е за най-малко 10 000 изстрела. Всеки модерен телескопичен мерник може да бъде монтиран върху направляващата шина на Picatinny с дължина от 410 mm. Тази дължина на водещата шина позволява допълнително инсталиране на нощни прибори, ако е необходимо. Стандартният мерник на пушката е дневен оптичен мерник Meopta 1,5-6x42. Няма открити мерници. От двете страни на ложата в предния й край са фиксирани тактически блокове, съдържащи две 95-mm направляващи, върху които могат да се монтират допълнителни аксесоари, например лазерен целеуказател, фенерче и т.н. Пълнителят за 10 патрона е изработен от устойчива полупрозрачна пластмаса. Има гилзосъбирач, лесно закрепващ се към специален адаптер пред прозореца за извличане на изразходваните гилзи. Трипозиционният плъзгач на предпазителя е разположен от дясната страна на оръжието над спусъка. Положението на предпазителя е ясно видимо благодарение на ярките визуални обозначения в червено и бяло, както и по индикатора за положението му. Спускането е едностепенно, по подразбиране е настроено на сила от 1,4 kg, която е оптимална за постигане на максимална точност. Спусковата скоба е широка, подходяща за стрелба с ръкавици. Пистолетната ръкохватка тип САА е с променливи модули, които стрелецът избира сам, като взема предвид индивидуалните анатомични характеристики на дланта си за максимален комфорт и ергономичност. По желание тя може да бъде заменена, с която и да е пистолетна ръкохватка от пушката AR-15. Сгъвайки се на шарнир вдясно отстрани, прикладът се регулира по дължина, по височина на гребена под бузата на стрелеца и по положение на амортизиращия задтилък. Ако е необходимо транспортиране, оръжието се разглобява на основните компоненти и се побира в компактен мек калъф за оръжие, удобен за носене.
Пушката B&T SPR 300 е достъпна само за представители на полицията/органите на реда, както и за военните. B&T SPR 300 е на въоръжение в специалните полицейски звена на Швейцария, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и други европейски страни, както и Канада.
Характеристиките й са: калибър 7,62 mm; боеприпаси .300BLK; .300 Whisper (шепот); дължина (приклад разгънат/ прибран) 1032/761 mm; дължина на цевта 250 mm; тегло (без двунога и мерник) 3,97 kg; капацитетът на пълнителя е 10 или 20; ефективното разстояние на стрелбата е 150 m. - Още снайпери

 
 

Колко струва едно напълно обучено военно куче?

01.09.2023, 07:30

Войната е ад. Всеки, който се докосне до нея, може да почувства това. Включително животните. В продължение на десетилетие САЩ не са спирали да разчитат на специално обучени военни кучета. Те съпътстват въоръжените сили по време на всички мисии, като тези в Ирак и Афганистан. Сега обаче Пентагонът предприема стъпки за връщане на голяма част от кучетата в САЩ. В момента в армията на САЩ има около 1600 военни кучета. Те се подвизават на два фронта – директно на бойното поле и в подкрепа на завърнали се ветерани. В Афганистан има около 1 куче на всеки трима американски военни. Тези кучета са особено ценен ресурс. Във времена, в които тероризмът започва да се превръща в ежедневие, търсенето на обучени кучета, които могат да откриват бомби в населени места, нараства главоломно.
Едно добре обучено военно куче струва около 25 хил. долара на свободния пазар, пише Bloomberg. Освен от военните, кучетата се ползват и от частни охранителни фирми. Поради наличието на четириноги войници министерството на отбраната на САЩ се е снабдило с манекени, наподобяващи кучета, за да обучава своите военни медици да оказват първа помощ на паднали в бой кучета.
Засиленото търсене на обучени кучета се оказва доходоносен бизнес за компании като TraumaFX, които произвеждат моделите на кучета, използвани за обучение. Компанията, която наема холивудски филмови дизайнери, вече разполага с шест вид кучешки кукли. Моделът K9 Hero на компанията струва около 20 хил. долара. Манекенът имитира всичко до най-малки подробности – от дишане до мимики. Изкуствените кучета дори кървят реалистично, ако се налага за целите на обучението. Голямото търсене на тренирани кучета може да е провокирано и от недостига на подобен ресурс.
По данни на Air Force армията на САЩ използва понастоящем 38% по-малко кучета спрямо войната в Афганистан. Въпреки, че САЩ разчитат на военни кучета, страната не е сред лидерите по създаване на четириноги специалисти. Повечето военни кучета в САЩ са внос от Централна и Източна Европа, където обучаването на кучета има сериозна традиция. Армията на САЩ прави 4 курса годишно до Европа, за да набавя нови попълнения в редиците си. Това провокира притеснения, че страната става зависима от чуждестранно ноу-хау. Веднъж, когато Пентагонът плати около 25 хил. долара за обещаващо куче, отделя допълнителни 42 хил. долара за обучение, свързано с откриване на експлозиви и наркотици, което се провежда в Lackland Air Force Base в Сан Антонио, Тексас. Някои кучета се подлагат на втори рунд тренировки, свързани с граничен патрул, обезвреждане на враг или директно нападение. За допълнителното обучение на едно такова мултифункционално куче са необходими около 120 дни.
Когато целият тренировъчен процес приключи и се тегли чертата, излиза, че едно обучено куче струва колкото малка ракета. Командирите в американската армия знаят колко скъпо е едно такова куче, но не само поради разходите му за обучение, а и поради приноса му за морала на военнослужещите.
„Военните третират кучетата си като злато”, казва Боб Брайън, съосновател на НПО, което търси домове на пенсионирани кучета. По думите му, едно тренирано куче се очаква да бъде на разположение за период от 8-9 години. Това обаче не се случва често. 60% от разпределените по домове пенсионирани кучета са извън играта не поради старост, а поради контузии и наранявания. Оказва се, че военните кучета често страдат от разкъсани сухожилия, проява на спонтанна агресия и поради някаква причина – високи разпространение на ракови заболявания. Брайънт разкрива и друга тъмна тайна. Когато военно куче умре в битка, често водачът му също загива с него. - Още служебни кучета

 
 

На този ден през 1939 г. започва Втората световна война

01.09.2023, 07:20

С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.
В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.

 

На днешната дата преди 135 години е роден бележития летец Симеон Петров

01.09.2023, 07:10

На 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .
Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.
На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Преди 40 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747

01.09.2023, 07:00

На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж. Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.
Предистория
Това е втори пореден инцидент с южнокорейски самолет „Боинг“ над въздушното пространство на СССР. Първият е на 20 април 1978 г. над Карелия, в близост до база на Северния флот на Бяло море, когато Боинг-707 е поразен от изтребител с ракета Р-60 и аварийно каца на съветска територия.
На 4 април 1983 г. американска авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз” на 300 км. от Южните Курили изпълнява планови полети. Тогава звено от 4 палубни изтребителя F-14 се отправя за Южните Курили и нарушава преднамерено държавната граница на СССР, като изпълнява боен завой над спорните с Япония територии и веднага се отдалечава. Независимо че съветските изтребители не са имали теоретична възможност да реагират, цялото командване на ПВО в Далечния Изток е наказано. Това предварително изостря обстановката.
В добавка през цялото лято в района непрекъснато курсират американски военни самолети: разузнавателни RC-135 и противолодъчни „Орион”, а понякога съветската ПВО я „опипват” стратегическите скоростни самолети SR-71.
Начало на инцидента
„Боингът” изобщо започва полета си с отклонение на север от зададената пътна линия. Рейсът трябва да тръгне от радиомаяк Бетел, но вместо това той минава 20 км. северно. Това трудно е могло да остане незабелязано от екипажа и съветските радиолокационни постове са обърнали внимание на тази нередност.
По това време във въздуха се намира американски самолет-разузнавач RC-135, който започва да се сближава с ”Боинга”. Те се събират толкова близко, че отметките на радарните екрани се сливат.
След като се разделят единия взема курс към територията на СССР, а другият поддържа курс близо до международното въздушно трасе. Това е моментът, в който съветската ПВО разменя целите, като взема пътническия самолет за разузнавателен. За това спомага и обстоятелството, че самолетите са със сходни габарити и конфигурация, като дават почти еднакви по големина и яркост радарни отметки.
На територията, над която преминава, се намират военни обекти, поради това в този район са забранени полетите на чужди самолети. При приближаването на Камчатка за прехват излитат 6 изтребителя МиГ-23. Те многократно предават на лайнера радиосъобщения за нарушаване на въздушните граници на СССР, но реакции не последват.
Следваната пътна линия излиза в международно въздушно пространство над Охотско море и изтребителите се връщат в авиобазата.
За 4 часа след излитането от Анкоридж самолетът вече се е отклонил на 300 км. от курса, като се насочва към остров Сахалин.
Срещу ”Боинга” излитат два изтребителя-прехващача Су-15 съответно в 3:42 и 3:54 ч. местно време.
В 4:16 ч. лайнерът повторно навлиза във въздушното пространство на СССР над остров Сахалин. Земна радиостанция го информира на аварийна международна честота за нарушението. Тук отклонението от маршрута достига 500 км.
Тежкият жребий да свали ”Боинга” се пада на земестник-командира на 777-и изтребителен авиополк подполковник Генадий Осипович. Той настига нарушителя и известно време го съпровожда. Когато получава команда да стреля на поражение, той се бави около 15 сек. с надежда да се случи чудо. Чудото наистина става, командата за стрелба е отменена, но летецът получава нова: да застави нарушителя да кацне на съветска територия.
Осипович доближава кабината на лайнера до пределно възможно разстояние (все още е нощ!), но не вижда осветените илюминатори, защото щорите им са спуснати. Той подава международно установените сигнали на самолет-нарушител чрез аеронавигационното си осветление и последователни странични наклони. Реакция не последва.
След това Осипович получава команда да открие предупредителен огън. Той пуска няколко серии с оръдията, като изстрелва 243 снаряда (по 82 на секунда). Сред снарядите няма трасиращи, а само бронебойни и осколочно-фугасни, затова пък заревото нощем от четирите цеви е впечатляващо. Отново няма реакция.
В това време самолетът-нарушител започва да намалява скоростта до 400 км/ч (приборна), която е извън възможностите на тежкия изтребител, заплашва го влизане в свредел. Осипович докладва, а в земния команден пункт това е оценено като опит да се измъкне. (По-късно е установено, че ”Боингът” същност започва да набира височина, за да премине в друг височинен коридор.)
В 4:26 ч подполковник Осипович получава повторна заповед за ракетен пуск. С форсиран завой Су-15 излиза зад ”Боинга” на около 2 км и изстрелва две ракети: дясната е с радиолокационна глава и улучва опашката с кормила за управление, а лявата, с инфрачервена глава, попада в крайния ляв двигател и го откъсва заедно с част от крилото.
Самолетът планира 7-8 мин. от височина 9000 метра и пада в океана.
Последици
След като става известно, че е свален пътнически „Боинг” и е определено ориентировъчно мястото на падане, започва търсене на отломките от съветски, американски и южнокорейски съдове. Поради изострените отношения между страните, действията не са координирани. Всяка страна се надява да намери улики да защити своята теза, като взаимно се дезинформират.
След два месеца търсене съветски водолази намират всички бордови прибори, включително бордовите самописци (”черните кутии”), обаче те стават публично достъпни чак при второто разследване на Международната организация на гражданската авиация (ИКАО) през 1993 г.
Още на 2 септември 1983 г. Федералното управление за гражданска авиация на САЩ закрива пряката авиолиния R-20 от Анкоридж за Сеул, обаче под натиска на авиокомпаниите, губещи един от най-кратките маршрути между Аляска и Източна Азия, я открива на 2 октомври.
През 1986 г. СССР, САЩ и Япония създават единна система за следене на движението на авиационния транспорт над северната част на Тихия океан. Освен това е установена пряка връзка между диспечерските служби на трите страни.
ИКАО провежда първото си разследване веднага след произшествието. Второто стартира след като президентът Борис Елцин в началото на 1993 г. предава копия от всички записи на ”черните кутии” и копия на всички разговори между командните пунктове в Далечният Изток през нощта срещу 1 септември.
Бордовите самописци показват, че ”Боингът” през цялото време е летял с постоянен магнитен курс 245°, вероятно с включен автопилот. До попадането на ракетата в самолета пилотите са били спокойни и са водели делнични разговори. Нищо не свидетелства, че те са знаели за отклонението на самолета или са видели прехващача Су-15.
Втората комисия идва до извода, че най-вероятната причина за отклонението по маршрута е неправилното настройване на автопилота на ”Боинга” и след това екипажът не е изпълнявал съответните проверки за уточняване на текущите координати. От това следва, че нарушаването на въздушното пространство не е умишлено. Този извод обаче предполага недостатъчна компетентност или небрежност на южнокорейския екипаж.
На 7 ноември 1988 г. окръжният съд на окръг Колумбия в САЩ отказва да ограничи горния таван на компенсациите, искани от роднините на американските пътници от авиокомпанията Korean Air. Съдът счита, че съответната конвенция не може да бъде приложена, тъй като в действията на пилотите са налице признаци за съзнателно пренебрегване на задълженията им (willful misconduct). Съдът указва, че след инцидента с южнокорейския ”Боинг” през 1978 г. пилотите на компанията трябвало да се запознаят с методите на действие на съветските прехващачи.
Алтернативни версии
Алтернативна версия може да бъде прочетена на линка https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Lines_Flight_007_alternative_theories.
На линка https://www.airforce.ru/history/kal007/ може да бъде намерена в превод на руски книгата „Сахалинский инцидент. Истинная миссия рейса KAL 007” от Мишел Брюн.
Брюн твърди, че на 1 септември 1983 г. въздушното пространство на СССР са нарушили и са свалени от съветската ПВО минимум девет самолета. Там се твърди, че южнокорейският Боинг-747 от рейс KAL 007 всъщност е свален много по-южно от точката, призната в официалната версия (примерно с около 400 мили или 640 км.), тоест над територията на Япония и то не от съветските ВВС.
Като обосновка се сочи фактът, че при издирвателните работи около остров Монерон не е намерен нито един труп на пътник, вдигнат е обаче стабилизатор на свръхзвуков самолет.
Авторът твърди, че отломките не могат да бъдат отнесени на юг, тъй като в тази местност има постоянно течение от юг на север. Едновременно с това Брюн твърди, че многократно е намирал парчета от материал с клетчата структура (от която е изработена обшивката на ”Боинга”) в зоната на прибоя в рибарските села в околностите на Ниигата.
Също така се твърди, че ”сваленият Боинг” е влизал във връзка с Ниигата 50 мин. с`лед своята гибел от ракетите на Г. Осипович, след което той действително изчезнал. В района на Ниигата, според твърдения не Брюн, са намерени отломки от американска ракета.
/По материали в интернет/

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}